Ontdek de steden in Overijssel

Varen in Overijssel

Ontdek de steden in Overijssel

Citylife

Belt-Schutsloot

Net als rond Kalenberg zijn riettelers nog volop actief rond dit dorp in De Wieden. Zij snijden het riet om het bijzondere landschap te behouden én vanwege de befaamde kwaliteit als dakbedekking.

Waterdorp op een bult
Dit waterdorp tussen plassen en meren was 1960 onbereikbaar voor auto’s. Fietser konden er ‘al’ sinds 1930 komen. Vervoer ging met de punter en ’s winters op de schaats. Vanaf de weg tussen Beulaker en Belter Wijde, de Blauwe Hand, liep een schelpenpaadje en dan kon je vervolgens met het pontje Belt (bult) Schutsloot bereiken.

Dwarsgracht

Ook in dit veengebied zonder vaarten, vlak bij Giethoorn, verveenden de bewoners zoveel grond dat ieder huis op een eilandje kwam te staan. Op een ervan staat de oudste es van het land, een indrukwekkende boom. Een deel van de huizen en boerderijtjes is alleen over water te bereiken. Tot nog niet zo lang geleden vervoerden de laatste boeren van Dwarsgracht hun koeien per boot, op de ‘bok’, naar de wei.

Pontje van Jonen
In Dwarsgracht kunt u wat drinken op een terras en dan verder varen. Of fietsen, naar het pontje van Jonen bijvoorbeeld, dat u overzet om de route richting Blokzijl of Vollenhove te vervolgen.
Veel mensen komen naar Dwarsgracht op een avond in augustus, om het schitterende schouwspel van de gondelvaart mee te maken.

Giethoorn

In Giethoorn snorren fluisterbootjes geruisloos door het water, onder de karakteristieke hoge bruggetjes door. De rietgedekte boerderijen en huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die soms alleen via die bruggetjes, of via het water, zijn te bereiken.

Punteren door Gieterse grachten
In een (zeil)punter wordt u door de grachten van het groene Venetië voortgeduwd met een punterboom; op de Boven Wijde worden de zeilen gehesen. In Giethoorn zijn nog twee scheepstimmerwerven die de originele Gieterse punter en andere platbodems bouwen.
In dit mooie dorp gaan stilte en een prachtige omliggende natuur samen met watersportplezier. En u vaart, kanoot, fietst of schaatst (!) zo naar een van de café-restaurants.

Hasselt

Vroeger was Hasselt door haar ligging aan een knooppunt van land- en waterwegen een belangrijk handelscentrum.

In Hasselt zijn dan ook vele oude gebouwen te bezichtigen, zoals het Oude Stadhuis waar ook de VVV gevestigd is. Verder tonen de kalkovens de geschiedenis van vier eeuwen kalkbranden. Veel kleine doorkijkjes en straatjes maken een bezoek aan Hasselt zeker de moeite waard.

Kalenberg

Lange tijd was Kalenberg, midden in de Weerribben, de enige bewoonde buurt tussen de ‘weren’, de vaarten tussen de smalle stroken land (ribben) die door de vervening ontstonden. Een deel van het dorp is alleen over water te bereiken. Vlak bij liggen Wetering en het gehucht Nederland, ‘laag gelegen land’, van waaruit in de 18e eeuw de turfwinning begon.

Rietteelt als landschapsonderhoud
Na de turfmakerij was visserij en rietteelt de inkomstenbron van veel Kalenbergers. Het riet wordt nog steeds gesneden, en wordt nog altijd beschouwd als het beste van Europa voor het dekken van rietdaken.
Aan de Hoogweg staan nog enkele typisch Noord-Nederlandse watermolens die vroeger talrijk waren, een tjasker en een spinnenkopmolen. Er staan ook een paar gerenoveerde vervenershuisjes, die de gezinnen die turf staken bewoonden.

Kampen

Stadse gezelligheid, de IJssel en een indrukwekkende geschiedenis, dit alles vindt u in Kampen.

Deze Hanzestad was vroeger één van de belangrijkste handelssteden, maar door de verzanding is haar macht minder geworden. In Kampen zijn nog de prachtige havens te zien uit die tijd, zoals de Koggewerf aan het eind van de IJsselkade. Andere overblijfselen zijn delen van de ouder stadsmuur zoals in de Houtzagerssteed en schitterende ouder gebouwen als het Oude Raadhuis en de Sint Nicolaaskerk. Voor hedendaags genieten kunt u vele restaurants en winkels in de langste winkelstraat van Nederland bezoeken.

Kuinre

In Kuinre herkent u de sporen van een oud visserstadje aan de Zuiderzee. De mooi slingerende riviertjes Tusschen Linde en Linde vormen de vaarverbinding naar de Friese Meren en de plassen en meren van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Restanten uit de riddertijd
Bij de drooglegging van de Noordoostpolder zijn, op de bodem van de voormalige Zuiderzee, restanten van twee burchten gevonden. Delen van een burcht, burchtheuvel en slotgracht zijn teruggebracht in de oorspronkelijk staat. U kunt ze zien in het Kuinderbos. Het zijn resten van het in de Middeleeuwen uitgestrekte gebied van de heren van Kuinre, onder wie roofridder Henri de Crane, die een eigen politiek voerden en schepen overvielen. Over de herkomst van de plaatsnaam. Kuinre, de Kunre (in dialect), Kunne, en dat laatst betekent koning ofwel, heer.

Oldemarkt

De botermarkt en de biggenmarkt waren ooit de trekkers van dit van oudsher bedrijvige dorp. Het recht om twee jaarmarkten en een weekmarkt te houden 'in de Oldemarck' dateert uit begin 15e eeuw. Met de Lambertusmarkt op Hemelvaartsdag en de zomerse Weerribbenmarkten houdt Oldemarkt de markttraditie in ere. Het dorp heeft prachtige gevels, en gezellige winkels. Een opvallend pand is het Veerhuis uit 1823 aan het Mallegat, de plaatselijke haven.

Weergaloos wandel- en fietsgebied
Oldemarkt ligt aan de rand van de Weerribben, met in het westen Ossenzijl en de polders en oostwaarts het oude houtwallenlandschap. Het monumentale kerkhofje van Paasloo is bekend om het graf van de dichter J.C. Bloem en de oude kerk in schuurvorm. Aan de noordkant vormt het lieflijke riviertje de Linde de grens met het Friese Weststellingwerf en natuurreservaat de Rottige Meente.

Ossenzijl

Wie van Friesland naar Overijssel vaart of andersom, komt door Ossenzijl, aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het schijnt dat ooit de familie Osse hier een zijl, een sluis, had. Het Natuuractiviteitencentrum van Staatsbosheer is dé uitvalsbasis voor excursies en tochten door de Weerribben. Er is een expositie ingericht over het ontstaan en het onderhoud van het Nationaal Park.

Ontdekken en genieten
Wandelen door het laagveen, fietsen langs het water, een kanoroute varen door de Weerribben, met of zonder gids. Vogels kijken of een moerastocht maken met de boswachter. Wie geluk heeft ziet een van de bijzondere vogelsoorten op doorreis, zoals de bosruiter. In het kabbelende water langs de kant ,tussen het riet, ziet u lisdodde en pijlkruid. Ruikt u de frisse geur van watermunt al?

Sint-Jansklooster

De gerestaureerde kloostermuur van het waterdorp Sint Jansklooster herinnert aan de nederzetting Sint Janscamp die rond 1400 ontstond. De tevens opgeknapte stellingmolen, de Monnikenmolen, hoorde bij het klooster. Ten zuiden van het dorp bij het gehucht Heetveld ziet u het glooiende landschap van de keileemrug uit de voorlaatste ijstijd.

De Wieden dichtbij
Iets ten noorden aan De Leeuwte staat het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, bij de Beulaker Wijde. Dit is het startpunt van diverse vaarexcursies over het schitterende water van De Wieden. In de zomer bloeien hier gele plomp, waterlelie en gele lis. Wellicht hoort u een van de rietzangvogels zoals kleine karekiet of snor. Er zijn natuurdagen en gezinsactiviteiten. In de Veenschuur vertellen foto’s en teksten het verhaal van de vervening en het ontstaan van De Wieden.

Steenwijk

Steenwijk is het centrum van Noordwest-Overijssel. In de Middeleeuwen en Renaissance was de stad het hart van vaarroutes. In de 19e eeuw reden diligence en omnibus er over de eerste wegen. Nu, in de 21e eeuw, komt u er gemakkelijk met de trein of via de snelweg.

De geschiedenis als vestingstad ziet u terug in het herstelde deel van de stadswallen en de stadsgrachten. Steenwijk kun je een dorpse stad noemen, gemoedelijk en levendig, midden in een schitterende, veelzijdige streek. Daarover kijkt u uit, wanneer u de 86 m. hoge Steenwijker toren van de St. Clemenskerk (1467) beklimt.

Villa Rams Woerthe
Aan de rand van de historische binnenstad staat villa Rams Woerthe. Een statig pand in Jugendstil, uit 1899. Vooral hal en trappenhuis zijn indrukwekkend, met wandschilderingen en gebrandschilderde glas-in-loodramen. In de villa is een collectie werken van beeldend kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) tentoongesteld.

Vollenhove

Nu als watersportplaats de verbinding tussen de noord- en zuidwestelijke wateren van Overijssel, ooit een Zuiderzeestad die leefde van handel en visserij. In Vollenhove is een jachthaven en een beroemde scheepswerf voor jachten. Een toeristische trekker is het bloemencorso in augustus.

Voor de revolutie
In de 17e eeuw telde Vollenhove wel vijftien havezaten en burchten. Na de Franse revolutie trok de Overijssels adel weg en raakten de kastelen in verval. U kunt nu nog genieten van enkele historische gebouwen die behouden bleven. Zoals havezate Marxveld met een ommuurd tuinencomplex waarbinnen vier stijltuinen uit verschillende tijdperken. Verder huis Old Ruitenborgh en, aan een brede slotgracht, de restanten van kasteel Toutenburgh, dat hier stond van 1531 tot in de 18e eeuw.

Wanneperveen

In de tijd van de vervening ontstond het huidige langgerekte dorp, net als veel dorpen in deze streek een lang lint van boerderijen en kleinere woningen. In het dorp is het Schultehuis, met trapgevel, bezienswaardig. Het is de ambtswoning van de schout uit 1612 en een van de weinige echt oude gebouwen.

Storm en water
Wanneperveen ligt nu stil, nadat het jaren als wandelend dorp door het leven ging. Door de vele stormvloeden en overstromingen kwam het steeds oostelijker te liggen. Daarbij verhuisden de bewoners mee met het werk, de turfwinning. Drie veenweide-routes van Natuurmonumenten leiden door het moerasachtige gebied rond Wanneperveen.

Zwartsluis

Het dorp gelegen op de plek waar het Zwartewater en het Meppelerdiep samenkomen werd in 1398 voor het eerst genoemd als 'de poort naar het Zwartewater'.

Tegenwoordig is het dorp vooral bekend om haar ideale aanlegplaats voor de waterrecreant. Maar ook bijzondere schepen, galerieën en mooie sluisjes zijn te vinden in dit dorp. In museum Schoonewelle kunt u terug kijken in de geschiedenis van het prachtige dorpje.

Zwolle

Zwolle is de stad van de Blauwvingers en u komt ze dan ook overal tegen. Wilt u te weten komen wat dat toch is met die Blauwvingers? Ontdek het verhaal in deze Hanzestad.

Er zijn diverse wandelingen door de stad die u meer vertellen over de geschiedenis van de Blauwvingers. Het is een geuzennaam die verwijst naar de ouder strijd tussen de Kampenaren en de Zwollenaren. Een authentiek verhaal dat u een glimlach om de lippen tovert. In de stad kunt u gezellig winkelen, genieten van prachtige architectuur, cultuur snuiven in één van de musea en wandelen door eeuwenoude steegjes. Zwolle is niet alleen een stad vol historische gebouwen, u kunt ook gegarandeerd genieten van culinaire hoogstandjes, wat dacht u bijvoorbeeld van de Librije?

Bootverhuurders in Overijssel

Vertrouwde HISWA bootverhuurders

Boot huren zonder vaarbewijs, geen reserveringskosten én alle boten goed verzekerd!