Bij vertrouwde HISWA bootverhuurders een

Zeilboot huren in Friesland

 • Zeiljachten en open zeilboten
 • Zeer scherp geprijsd
 • Elke boot goed verzekerd

Selecteer Maand

Periode

Personen

Reset filters
Verfijn resultaten

Zeilen in Friesland

In Friesland zult u niet snel verdwalen. Bij het varen op de Friese binnenwateren altijd wel een mooie plek om aan te leggen zodat u kunt douchen of een pittoresk dorpje of stadje kunt bezoeken. Nog één voordeel is dat u geen rekening hoeft te houden met getijden of stroming en in mindere mate met de weersinvloeden. 

Open zeilboot of zeiljacht huren

Bij het kiezen van de zeilboot is het belangrijk om te kijken naar het type boot dat u wilt huren en de duur van uw vaartocht. Vakantievaren heeft een breed assortiment aan zeilboten in de verhuur welke onder te verdelen zijn in open zeilboten en zeiljachten (kajuitzeilboten). 

Open zeilboten:

 • Valk: de Valk is een snelle zeilboot die van meestal van hout is. Deze zeilboot heeft een gaffeltuig, een soort tweede mast om het zeiloppervlak te vergroten om optimaal gebruik te maken van de wind. Hiermee kan de boot gemakkelijker onder bruggen door omdat de mast eenvoudig gestreken kan worden. Voor Valken is er een eenheidsklasse bij bijvoorbeeld de Sneekweek. Dit houdt in dat er dan wordt gestreden tussen identieke boottypen die in deze eenheidsklasse vallen. 
 • Polyvalk: de Polyvalk is eigenlijk hetzelfde als een Valk, maar is gebouwd van polyester. De Polyvalk is de meest gehuurde open zeilboot. 
 • Elektrovalk: de Elektrovalk is identiek aan de (Poly-)Valk maar heeft een ingebouwde elektromotor. 
 • Optimist: de Optimist is een redelijk kleine, open zeilboot die veelal gebruikt wordt om het zeilen in te leren. In de Optimist wordt veelal solo gevaren.
 • Fusion: de Fusion is een jeugdzeilboot met torentuig. Deze 2 persoons zeilboot heeft een fok en grootzeil.
 • Laser Pico: de Laser Pico is een eenmansboot, heeft een torentuig met alleen een grootzeil. Torentuig is het touwwerk, ook wel tuigage genoemd, met een driehoekig grootzeil. 
 • UFO: dit is een 4 tot 6 persoons boot met een torentuig, grootzeil en fok. Het grootzeil was vroeger het grootste zeil op een zeilboot. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Het grootzeil is het zeil dat achter de mast hangt. De fok is het zeil dat doorgaans voor de mast gehesen wordt. 

Zeiljachten (kajuitzeilboten):
Bij Vakantie varen zijn er verschillende varianten zeiljachten te huur. De zeiljachten zijn zeilschepen in verschillende groottes en voorzien van een kajuit. De één is luxer dan de ander en elk heeft zijn eigen comfort qua voorzieningen aan boord maar ook qua zeilcomfort. De volgende zeilboten huurt u in Friesland: 

 • Clever: zo’n 7 meter groot en kleine kajuit. Geen stahoogte.
 • New Classic: vergelijkbaar met een Clever zeilboot. 
 • Schokker.
 • Fox: de Fox zeilboot is voorzien van een kleine kajuit en heeft een grote kuip. Met deze boot kunt u sportief zeilen op het binnenwater.
 • Tirion: heeft dezelfde kenmerken als de Fox.
 • Friendship: een Friendship zeiljacht is in diverse lengtes te huur. Dit zeilschip is eenvoudig te zeilen.
 • Jeanneau: een Jeanneau valt in de moderne familie zeiljachten. Deze zeiljachten zijn uitgevoerd in diverse lengtes en met verschillende aantallen slaapplaatsen. Met dit type zeiljacht kan men ook op groot vaarwater zeilen. Dit wordt ook wel zeewaardig zeilschip genoemd. 
 • Bavaria: de Bavaria valt ook in de categorie moderne zeiljachten. Deze zeewaardige zeilschepen kun je in verschillende lengtes en aantal slaapplaatsen huren. De zeiljachten variëren in luxe en faciliteiten aan boord. 
 • Beneteau: een zeilschip dat gelijkwaardige kenmerken heeft als een Bavaria of Jeaneau.
 • Sunhorse: heeft een lengte van rond de 8 meter en heeft ruimte voor ongeveer 4 personen aan boord. 

Zijn er weersomstandigheden of andere zaken die van invloed zijn op de keus qua zeilboot of vaargebied? 

Waar de ene zeiler geniet van de unieke zeilbeleving wanneer de boot scheef gaat bij windkracht 4, geniet de ander liever wat meer in stilte. Het is namelijk ook een beleving om in de namiddag of avond rustig kabbelend over een verlaten meer te zeilen. De keuze voor een bepaald type zeilboot hang ook af van de hoeveelheid opvarenden er mee gaan en hoe lang u weg wilt gaan. Het is goed te doen om een weekend op een kleine zeilboot te varen met 2 personen, maar als u 2 weken weg wilt gaan is een groter zeiljacht uiteraard comfortabeler. 

Hoe diep mag de boot maximaal steken om zonder problemen door Friesland te varen? 
Met een zeilboot die ongeveer 1.50 meter diep steekt, kunt u over de meeste plassen, meren en vaarten varen. Wilt u door de smallere sloten en op ondiepe meren varen is een ondiepe kiel of een kiep met variabele diepgang noodzakelijk. 

Kunt u vrij door Friesland varen met een staande mast?
Ja, in Friesland is de staande mast route. U kunt zonder problemen een groot vaargebied door dankzij de vele beweegbare bruggen, aquaducten en sluizen. Sinds kort zijn de openingstijden buiten het vaarseizoen verruimd en zijn op afstand bedienbaar waardoor de vaarroutes alleen maar toegankelijker zijn geworden.

Ontspannen zeilen op de Friese wateren 

De Sneekweek en Skûtsjesilen zijn bekende zeilevenementen. Tegenwoorden kan men ook de Elfstedenroute varen, maar deze vaarroute is niet geschikt voor zeilboten. Door de lange mast en de verschillende bruggen op de route die niet omhoog kunnen maakt dat deze route alleen geschikt is voor boten die niet te hoog zijn. Wanneer u in Friesland wilt zeilen zijn het IJsselmeer en de Waddenzee ook bekende vaargebieden in deze provincie. Voor het varen op groot water is het van belang om voldoende ervaring te hebben. Heeft u dit niet? Een mooie optie is dan om mee te gaan op een zeilcruise. Het is een bijzondere beleving om op groot zeiljacht met bemanning op het IJsselmeer en de Waddenzee te gaan varen. De verschillende verhuurders van zowel de open zeilboten als de kajuitzeilboten kennen de omgeving op hun duim. Ze zullen u dan ook graag informeren over de vaarroutes die geschikt zijn wanneer u een zeilboot huurt. Voordat u met de gehuurde zeilboot gaat varen krijgt u alle ruimte om vragen te stellen en als u dit fijn vindt: een korte vaarcursus van een ervaren zeilinstructeur om ontspannen op pad te gaan. 

Vertrouwd huren in Friesland 

Op Vakantievaren huurt u bij de bootverhuurder. Hiermee huurt u vertrouwd een zeilboot en bent u verzekerd van de beste huurprijs. Zeilen is Friesland is ook ideaal voor gezinnen vanwege de afwisseling qua vaargebieden en verschillende opties: is het wat minder zeilweer dan zijn er leuke dorpen en steden in de buurt waar u lekker kunt eten en drinken of een museum of bioscoop bezoeken. Bij mooi zeilweer zoekt u de grotere wateren van Friesland op. Ook de sportieve zeiler kan te kust en te keur in Friesland: van het IJsselmeer tot het Sneekermeer of de Waddenzee tussen Friesland en de Waddeneilanden.