*

plaatsen beschikbaar
Vanaf € 282,50

Boekingsopties

  • Fotogalerij
    AopZ_Zeemeeuw_20190612_2.jpg AopZ_Zeemeeuw_20190612_9.jpg AopZ_Zeemeeuw_20190612_10.jpg AopZ_Zeemeeuw_20190612_6.jpg AopZ_Zeemeeuw_20190612_7.jpg AopZ_Zeemeeuw_20190612_5.jpg AopZ_Zeemeeuw_20190612_4.jpg 44-Fortuna_West-Terschelling.JPG 40-Fortuna_Mosselen.JPG Zeemeeuw (35).JPG Zeemeeuw (71).jpg Zeemeeuw (60).jpg
  • Zeilgebied
    Zeemeeuw (60).jpg

    Wadvaren: soms zonder water onder de kiel!

    Harlingen is dé afvaarthaven voor een heerlijke vaarvakantie; alle prachtige Waddeneilanden liggen op een dag varen. Onze authentieke platbodemschepen zijn bij uitstek geschikt voor het vaak ondiepe getijdenwater. Op zeil komen we overal.

    Zeilen naar de eilanden
    Wind en tij bepalen onze bestemming. We kunnen naar Texel met zijn Hoge Berg en de vele fietsroutes. Naar Vlieland, met het knusse dorp op loopafstand en de haven pal naast het strand. Naar Terschelling met de robuuste Brandaris, stranden die nooit vol raken, bossen, duinen én de ongerepte Boschplaat. Ameland, net iets kleiner, net zo aantrekkelijk. Of naar het intieme Schier waar alleen schepen met weinig diepgang kunnen komen, zo ondiep is het Oostwad.

    Varen en vastlopen
    Maar het gaat toch om de weg erna toe? Die is nooit rechtstreeks op het Wad. Dat maakt het zeilen afwisselend: oploeven of afvallen, slagen maken, boeien in de gaten houden, en zeker die ‘prikken’. Alleen ervaren schippers weten de weg. Met een beetje geluk varen we - op gepaste afstand - langs de zeehonden. Altijd ontspannen geven ze het goede voorbeeld.

    Op wolken lopen
    Soms varen we onszelf met opzet vast. Dan ligt het schip, na een paar uur wachten, in volle glorie op de zeebodem. Een wandeling naar het vogelwachtershuis, garnalen vangen voor de bisque,  zwemmen in de geul, het kan allemaal. Het schip wordt weerspiegelt in het vochtige zand. Net als de hemel. Je loopt ineens op wolken…

    Lees meer
  • Reisinformatie
    Vaargebied Waddenzee en/of Ijsselmeer
    Afvaarthaven Harlingen
    Zeilschip

    Zeemeeuw

    Inschepen

    Vrijdagavond vanaf 20:00

    Ontschepen

    Zondagmiddag om 17:00

    Activiteiten
    • zeilen hijsen
    • navigeren samen met de bemanning
    • actief meedoen met alle scheepsmanoeuvres
    • aan het roer staan
    • de omgeving verkennen
    • tijd voor jezelf
    • met andere gasten socialiseren
    Doelgroep Geschikt voor alle leeftijden
    Zeker meenemen Slipvaste schoenen, waterdichte kleding, zonnebrandcrème, je eigen badlaken

     

    Prijs is inclusief

    • Accommodatie aan boord van traditioneel zeilschip Zeemeeuw in de geboekte hut-categorie
    • Diensten van de bemanning 2 tot 3 personen
    • Havengelden, toeristenbelasting, brandstofkosten
    • Volpension (zie eten en drinken) 
    • Koffie, thee en kraanwater
    • Opgemaakte bedden
    • Handdoeken

    Niet inbegrepen zijn

    • Activiteiten en excursies aan land
      • 's Avonds kom je aan in een haven, waar je natuurlijk van boord kunt om iets leuks te doen. 
    • Eventuele verzekeringen
      • Heb je nog geen reis- en annuleringsverzekering? Dan kun je deze ook tijdens het boeken afsluiten.
    • Dranken 
      • ?Frisdranken, bier/wijn en andere dranken zijn tegen betaling aan boord te verkrijgen 
    Lees meer
  • Reisbeschrijving
    Zeemeeuw (60).jpg

    Een weekend zeilen op het wad. Zeilen tussen zeehonden.

    Vrijdagavond… waar brengt de wind en het tij ons heen?

    Je stapt de auto uit, of de trein, en het waait! En dat is maar goed ook. Want je staat op een Harlingse kade, op weg naar het zeilschip, waar je een korte vakantie gaat zeilen op het wad. Iemand wuift in de kuip, je krijgt koffie in het dagverblijf, de overige gasten stellen zich voor, schipper Daan legt uit dat aan boord een paar dingen anders gaan dan thuis.

    De vaarkaart komt op tafel, blauw waar water is (meestal), groen waar land is (meestal), maar dat leer je nog. De wind en het tij bepalen de route dit weekend: is de wind gunstig voor één van de eilanden zoals Terschelling en Vlieland in het noorden, misschien is het tij gunstig voor Ameland, of zetten we koers naar Texel in het zuiden. Kunnen we misschien droogvallen?

    Zaterdag… een wonder

    Na een stevig ontbijt, aan de slag. De maat tekent met krijt aan dek waar de fok, de bezaan, het grootzeil en de kluiver zitten en voor dienen. Hij heeft de mond vol van oer-Hollandse woorden zoals schoten, opschieten, streken, slampamper, uitdrukkingen die op een schip een heel andere betekenis hebben dan thuis.

    De zeilen worden gehesen onder toeziend oog van de maat en schipper. Schoten worden een tikje gevierd, of juist aangehaald, het schip doorklieft het water. Zonder een druppel brandstof, zonder lawaai, alleen op een paar lappen dacron. Een wonder. Wat de schipper je graag wil uitleggen.

    Het kielzog lijkt te tinkelen, elegante visdiefjes duiken een spierinkje op. Je kletst wat, je leest wat, De Wadden van Mathijs Deen bijvoorbeeld. Bestudeer met de kinderen alvast de veldgids Schelpen. Want wie vindt zo meteen als eerste de wijde mantel, de Shell-schelp? Passagiers zwaaien vanaf de veerboot. Vast jaloers.

    Het eiland, of de zandbank komen in zicht. Aftuigen geblazen. Iedereen is druk, het lijkt een chaos maar dan zitten ineens zeilen weer keurig onder de huiken. In de haven heeft de schipper echt wel de motor nodig: het is krap, het waait, en soms stroomt het ook nog hard.

    Weer vaste grond onder de voeten. Zijn dit nou zeebenen? Maar dat is snel over. Op naar het strand, het wad op, met blote voeten. Maak een handstand voor een selfie. Doe een wimhofmannetje in zee, en helemaal fris ben je. Stap een terras op voor een witbiertje en een garnalenkroketje met mayo, of zoek een plekje in een duinpan, alleen of met z’n twee.

    Zondag … huilende zeehonden

    Zondag. Ai, alweer terug naar het vasteland, net nu je gewend ben aan het eilandgevoel, het deinende schip onder je voeten, geruststellend geklots naast je oor, de zilte geur van droogvallend wad in je neus. Op de terugweg langs de zeehondenbank, de jonkies huilen. Afscheid nemen, ontschepen, wat jammer. Maar inschepen kan zo weer een tweede keer, of een derde, of 140 x, het record. Let op je snelheid als je met auto naar huis rijdt. Je bent zo onthaast door het tempo op het water dat je ongemerkt 70 km/u rijdt waar 100 mag. En dat vind je al hard zat.

  • Eten & drinken
    Zeemeeuw (60).jpg

    Van zeilen en de buitenlucht krijg je gezonde trek. Dat weten onze scheepskoks als geen ander. Hij of zij zorgt voor een stevig ontbijt, een smakelijke lunch, tussendoortjes en een uitgebreid diner.

    • Ontbijt
      Het ontbijt bestaat uit verschillende broodsoorten, broodjes, een eitje, vleeswaren, kaas, zoet beleg, koffie, thee en melk
    • Lunch
      De lunch is hetzelfde als het ontbijt, aangevuld met iets extra’s zoals een soepje of een salade. Aan boord is fruit aanwezig.
    • Tussendoor: wordt thee en koffie geserveerd. Met koekje.
    • Avondeten
      Zaterdagavond wordt een warme maaltijd (2-gangen) geserveerd.

    Drinken
    Er is de hele dag koffie en thee beschikbaar. Het water uit de kraan is hetzelfde als thuis dus prima drinkbaar. Overige dranken zoals wijn, bier, frisdrank en mineraalwater zijn tegen betaling aan boord verkrijgbaar. Die reken je aan het eind van de reis met de schipper af. Het is helaas niet toegestaan zelf eten en drinken mee te nemen. 

    Dieetwensen
    Als je specifieke dieetwensen hebt, meld dit dan tijdig bij je boeking. Er zal worden geprobeerd hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Ben je veganist dan bieden we je vegetarische maaltijden aan. Het is aan boord niet mogelijk volledig veganistisch te koken.

     

    Lees meer
  • Hutindeling
    Zeemeeuw (60).jpg

    Bij het boeken kun je kiezen uit een privé hut of bed in een gedeelde hut. De beschikbaarheid is afhankelijk van de scheepsindeling en reeds gedane boekingen.

    Wil je een bed in een gedeelde hut boeken? Wij delen mannen en vrouwen altijd in aparte hutten in.

  • Bereikbaarheid
    • Met het openbaar vervoer
      De haven van Harlingen ligt direct naast het treinstation. Dat betekent dat je binnen een paar honderd meter bij het schip bent. Voor informatie over het openbaar vervoer kun je ns.nl of 9292.nl raadplegen (contact opnemen met OV reisinformatie Nederland kan ook via telefoonnummer 0900-9292 € 0,90/min.)
    • Met de auto
      Indien je met de auto reist zijn er in Harlingen verschillende parkeermogelijkheden om de auto achter te laten. 
    Lees meer
  • Facebook

    Bekijk het laatste nieuws over Holland Sail op facebook.

    Lees meer

Boekingsopties

Helaas, deze zeilcruise is al volgeboekt.