Heech by de Mar

Boot huren
Heech by de Mar

Heech by de Mar

Platbodem zonder tuigage als luxe motorjacht Geschikt voor alle Nederlandse wateren! Jachtverhuurder Heech by de Mar in het Friese Heeg heeft iets slims bedacht voor mensen die graag met een oer-Hollandse platbodem willen varen, maar een broertje dood hebben aan zeilen hijsen en zwaarden laten zakken: je zet gewoon de nadelen over boord.

De gebroeders Koekebakker, die 29 traditionele zeilschepen zonder schipper verhuren, lieten een Vollenhovense bol kortwieken zonder een vleugellam vaartuig over te houden. ‘Waterhoen’ heet het 8,10 m lange ambachtelijk gebouwde en traditioneel gelijnde schip zonder mast, zeilen en zwaarden. Iedereen kan met dit vaarbewijsvrije motorjacht op pad. Het sierlijke en stoere schip biedt de vijf opvarenden, ondanks de compacte afmetingen, een zee aan ruimte en veel comfort en veiligheid.

Binnen- en buitendijks
Met een doorvaarthoogte van slechts 1,75 m en een diepgang van 70 cm staat de huurder niets in de weg om vaarwegen te kiezen die zeilboten en diepstekende jachten links moeten laten liggen, zoals de Elfstedenroute. Zelfs Hindeloopen is binnendijks te bereiken! Maar ook riviertjes en grachten met lage vaste bruggen in Overijssel en Holland nodigen de schipper van de ‘Waterhoen’ uit voor een verrassende tocht. De hele Nederlandse waterwereld ligt aan zijn voeten, want de nieuwe motorbol voelt zich ook uitstekend thuis op het IJsselmeer en de Waddenzee.

Martin Koekebakker: “De motorbol is mede ontworpen voor mensen die bij ons altijd een Lemsteraak of Vollenhovense Bol onder zeil hebben gehuurd, maar op grond van hun hogere leeftijd zeilen te zwaar en te bewerkelijk zijn gaan vinden. Door het ontbreken van de tuigage is het schip veel minder gevoelig voor wind en makkelijk te manoeuvreren. Als de zeilliefhebbers van weleer nog willen droogvallen op het Wad, maar niet meer met een zeilschip, dan hebben wij een fantastisch alternatief voor ze.”

Voor de veiligheid, vooral met kinderen, heeft Heech by de Mar haar nieuwste aanwinst van een roestvrijstalen zeereling voorzien. “Deze reling komt de lijn van het schip ten goede en is ook praktisch voor het vastmaken van stootwillen.”

Veel comfort
De voortstuwing is toevertrouwd aan een krachtige, maar stille en zuinige Yanmar dieselmotor. Een tegenstroomse tocht langs de Hanzesteden aan de IJssel is dan ook geen punt voor de ‘Waterhoen’.

Voor navigatiedoeleinden beschikt de ‘Waterhoen’ over een kompas, GPS, marifoon en een dieptemeter.

De buitenkant is zeer luxe uitgevoerd met veel houtsnijwerk en een teakhouten dek, dak en kuip. Voor de zwemmers is in de kuip een buitendouche gemonteerd met warm en koud stromend water. De besturing is dankzij de vertrouwde helmstok zeer direct, wat het aanmeren vergemakkelijkt, ook bij minder gunstige weersomstandigheden.

In de kajuit treft met het comfort van een vakantiewoning aan: een gaskomfoor, verwarming, koelkast, aanrecht met warm en koud stromend water, radio-CD speler en een DVD-speler. Er kunnen maar liefst vijf personen aan boord slapen. Onderdeks bevinden zich drie éénpersoons bedden en een tweepersoons bed. Ook is er een afsluitbare toiletruimte met spoeltoilet en een uitschuifbare wastafel met koud- en warm water.

Betaalbare luxe
Ondanks de solide traditionele bouw, de klassieke betimmering en de riante uitrusting heeft Heech by de Mar de huurprijs laag weten te houden. Deze bedraagt in het laagseizoen 650 Euro en in het hoogseizoen 1060 Euro per week.

Info: www.heechbydemar.nl

Vloot