Bezienswaardigheden in Friesland

Varen in Friesland

Bezienswaardigheden in Friesland

Bezienswaardigheden

Elfsteden (s)hoppen

In de tijd van de trekschuiten werden veel goederen per boot getransporteerd van het ene plaatsje naar het andere. Vandaag de dag zijn het vooral de pleziervaarders die profiteren van deze watergangen. In de diverse historische steden vind je een hoogwaardig en gevarieerd winkelaanbod. Juist de vele unieke en kleine winkeltjes bepalen in belangrijke mate de sfeer. Tijdens het vaarseizoen worden er per stad leuke markten en braderieën georganiseerd met interessante streekproducten, zoals "ùs nasjonale slokje".

Ùs Fryske nasjonale slokje
Wat dacht u van ons nationale slokje Beerenburg. Veel kasteleins in Friesland maakten destijds hun eigen kruiden bitter. Eén van hen was Fedde Sonnema uit Dokkum, die in 1860 zijn eigen unieke recept maakte van maar liefst 71 zelfgeplukte kruiden. Dit drankje verheugt zich ook in een grote bekendheid onder de watersporters en wordt na 'de vaardag' vaak in de kuip genuttigd.

Friese toren van Pisa

In 1531 overleed Jacob van Aken, de bouwmeester van de Oldehove. Men zegt van ellende. Op papier had hij namelijk geen rekening gehouden met de slappe kleilaag, waardoor de toren al snel na de start van de bouw begon te verzakken.

De 40 meter hoge toren biedt u een mooi uitzicht over de stad en omstreken. Bij helder weer kan men zelfs de Waddeneilanden zien liggen. De beklimming van het ruim 40 meter hoge bouwwerk is tevens een mooie manier om uw conditie te testen.

Geopend 29 april tot eind september van dinsdag t/m zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur.

Meer informatie over Leeuwarden: www.vvvleeuwarden.nl

Griezelen bij de mummies

In 1765 meldde de Leeuwarder Courant dat een timmerman in de kerk van Wieuwerd een mummie had gevonden: “een lijk in deszelfs gehele gedaante”. Tijdens de onderhoudswerken werden in totaal gestapelde lijkkisten ontdekt. De bijgezette lijken bleken allemaal gemummificeerd te zijn.

Locatie: Wieuwerd
Voor wie: Jong en oud
de kerk van Wieuwerd

Tochtgaten in de grafkelder
Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe deze mummificering kan plaatsvinden, ondanks allerlei wetenschappelijke onderzoeken. Door middel van opgehangen dode dieren is wel vastgesteld dat mummifcering ook vandaag nog optreedt. Waarschijnlijk spelen de tochtgaten in de grafkelder een rol. Deze zorgen ervoor dat de lijken kunnen uitdrogen. Wel is duidelijk dat de lichamen niet geprepareerd zijn. En dat niet overal de lichamen evengoed geconserveerd zijn.

Anna Maria van Schuurman
Van de toenmalige 11 kisten zijn er nu nog maar 4 over. Waaronder dat van Anna Maria van Schuurman, rector van de Franeker universiteit. Natuurlijke mummificatie komt ook op andere plaatsen in Frieland voor.

Openingstijden maandag t/m zaterdag

April t/m oktober
10.00 – 11.30 uur
13.00 – 16.30 uur
Openingstijden onder voorbehoud.

Toegangsprijs: entree € 1,50
Groepen: € 1,20
Kinderen t/m 5 jaar gratis

Kameleon Dorp

Wil je een unieke dag met je kinderen beleven, vaar dan naar het Kameleondorp Terherne. In de Kameleonboerderij komt het dorpje Lenten uit de Kameleonboeken op ware grootte tot leven, in de sfeer van de jaren ’50 en ’60. Met het speurboekje kun je een speurtocht door het dorp maken en alle bekende plekjes uit de Kameleonboeken ontdekken, zoals het huisje van de familie Klinkhamer, de smederij en het politiebureau van Veldwachter Zwart. Misschien kom je zelfs wel één van de vele Kameleonfiguren tegen

Locatie: Terherne
Voor wie: Voor Kinderen en ouders

Rondvaart
Naast de boerderij, is er de mogelijkheid om mee te gaan met de rondvaart. De Kameleon duwt een boerenpraam, de “Gerben Zonderland”, en vaart over de Terhernster Poelen. De rondvaart staat garant voor een fantastische tocht rondom en door het Kameleondorp Terherne. Tijdens de rondvaart, die ongeveer een uurtje duurt, vertelt een gids over de avonturen van de tweeling Hielke en Sietse, het dorp en de omgeving.

Strunen op Kameleoneiland
Zin om iets anders dan anders te doen? Laat je dan varen naar het Kameleoneiland! Samen met Gerben’s familie ben je er ontdekkend bezig. “Strune” noemt Gerben dat. Op het eiland spelen de vier elementen van de natuur; water, aarde, lucht en vuur, een hoofdrol. De onderlinge samenwerking staat voorop bij de uitdagende activiteiten voor de kleine en ‘grote’ kinderen. Een unieke mogelijkheid om iets heel anders te doen. Neem wel oude kleren en laarzen mee…

Spannend voor iedereen!

Mysterieuze Sagen & legenden

Vrouwtje van Stavoren

Een rijke weduwe uit het Friese Stavoren beval een zeekapitein om na zijn reis iets 'kostelijks' voor haar mee te nemen. Toen hij haar bij thuiskomst een lading tarwe bracht, met de woorden: "Ik bracht tarwe naar uw zin, als edelst wat wij vonden", werd zij woest. Ze gooide het kostelijk graan in zee en wierp vervolgens onder luid geschreeuw, ook haar ring in het woelige water.

Het ondankbare vrouwtje
Tegen een toevallige voorbijganger riep ze: "Pas als de zee deze ring teruggeeft, zal ik armoe gaan lijden. Deze ring zal ik daarom nooit weer terug zien!" Maar helaas voor het ondankbare vrouwtje, vond ze de ring terug in de maag van een vis die net uit de zee gevangen was. Ze had iemand namelijk opdracht gegeven om een vis uit zee te vangen, maar toen ze een hap uit dit grote dier zou nemen, zag ze tot haar grote schrik ook haar eigen ring. Vanaf dat moment gingen al haar schepen verloren, werd ze beroofd van al haar bezittingen, en stierf de weduwvrouw als bedelares.

Als standbeeld te bewonderen
Tegenwoordig is dit ondankbare vrouwtje als standbeeld te bewonderen! Het beeldje, een vrouwfiguur in een 15e-eeuws kostuum, dat over de voormalige Zuiderzee tuurt, is te vinden aan de Rijkshaven, bij de gerestaureerde oude sluis in Stavoren.

Skûtsjesilen

De vermaarde Friese skûtsjes zijn gebouwd tussen 1889 en 1933 en waren oorspronkelijk bedoeld voor de vrachtvaart. De eerste skûtsjes waren van hout en na 1900 werden de eersten in ijzer gebouwd. De grootte van de skûtsjes varieerde van 20 tot maximaal 50 ton en is ten hoogste 20 meter lang en 4 meter breed. De ronde zeeg en plat vlak en vloeiend uit het water lopende boegen kenmerken de skûtsjes.

Vrachtvaren
De skûtsjes vervoerden van origine aardappelen, turf, zand en koeien. De gezinnen woonden in de kleine roef van amper 10 vierkante meter waarin niet alleen gegeten maar ook geslapen moest worden. Het vrachtvaren was erg zwaar omdat de vracht met de hand moest worden gelost en stond de wind verkeerd dan werd het schip zelfs vanaf de kant voortgetrokken.

Skûtsjeswedstrijden
Tegenwoordig worden met deze robuuste vrachtschepen jaarlijks wedstrijden gevaren waar fanatieke schippersgeslachten en ruwe bolsters zich kunnen uitleven. De wedstrijden met deze authentieke vrachtschepen zijn zelfs zo kenmerkend dat National Geographic hiervan filmopnamen heeft gemaakt.

De skûtsjeswedstrijden vinden dit jaar plaats in de periode 12 juli tot en met 2 augustus. Zorgt u ervoor dat wanneer deze wedstrijden aan de gang zijn u aan de kant ligt aangemeerd en niet het wedstrijdveld doorkruist.

Meer informatie kunt u vinden op de sites:
www.skutsjesilen.nl
www.ifks.nl

Zonnestelsel in huis

In de woonkamer van een prachtig Fries grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudst nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd gebouwd tussen 1774 – 1781 door de wolkammer Eise Eisinga.

Locatie: Franeker
Voor wie: natuur- en kennis liefhebbers

Het einde der tijden?
Op 8 mei 1774 vond een samenstand van de planeten plaats. Er werd beweerd dat deze planeten op elkaar zouden botsen, waardoor de aarde uit haar baan geslingerd zou worden en in de zon zou verbranden. Eise Eisinga wilde laten zien dat er geen reden voor paniek was.

Elke dag actueel
Alle planeten bewegen in dezelfde tijd rond de zon als in de werkelijkheid; Mercurius in 88 dagen, de aarde in één jaar en Saturnus in meer dan 29 jaar! Tot op de dag van vandaag kan de actuele stand van de planeten worden afgelezen. Daarnaast bouwde Eise Eisinga allerlei speciale klokken die dag, datum, opkomst en ondergang van zon en maan, beweging van de sterrenhemel en tal van andere verschijnselen laten zien.

10.000 spijkers, eikenhout en 9 gewichten!
Dit alles wordt in beweging gebracht door een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven met 10.000 handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten stuurt dit raderwerk aan.

Heelal in beeld
Daarnaast is een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten te bewonderen. Ook schenkt het Planetarium ruimschoots aandacht aan de moderne sterrenkunde en ruimteonderzoek.

Iedere bezoeker krijgt uitleg in de planetariumkamer!

Openingstijden
Het gehele jaar:
Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur
Zondag 13.00 – 17.00 uur

Tussen 1 april en 31 oktober ook:
Maandag 13.00 – 17.00 uur

Meer informatie over het planetarium: www.planetarium-friesland.nl

Bootverhuur in Friesland

Vertrouwde HISWA bootverhuurders

Boot huren zonder vaarbewijs, geen reserveringskosten én alle boten goed verzekerd!