Reisverslag Langweer-Lemmer

Varen in Friesland

Reisverslag Langweer-Lemmer

Langweer-Lemmer

Langweer-Lemmer

Langweer is een klein watersportdorp met een markante havenmeester en er is genoeg vertier voor groot en klein. Er is een strandje, leuke fietsroutes in de buurt en een gezellige dorpsstraat.

Je kunt hier niet om de havenmeester heen. Elk schip wordt per megafoon naar een plek geleid. Dit gaat niet altijd in diplomatieke bewoordingen maar het is nooit persoonlijk bedoelt. Menno is Menno en wordt op handen gedragen, vooral door de jeugd. De boot ligt nog maar amper vast of er zijn al weer nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Lekker op het strand of in de ruime speeltuin spelen.

Langweer

Nu we een mooie ligplaats hebben gekregen in de gezellige haven willen we eerst het dorp in. Even een terrasje pikken en boodschappen doen. In de dorpsstraat is een supermarkt een ambachtelijke slager en bakker een paar kroegjes en een restaurant. We voelen ons thuis. Als we het eten net op hebben klinkt de oproep van de havenmeester met z'n muziekfiets.


Iedere avond een feest voor de kinderen. Luid klinkt: 'Lief klein konijntje heeft een vliegje op zijn neus'. Aan het eind krijgt iedereen een ijsje als beloning. Al weer genieten we van een windstille zwoele avond op het achterdek. De Langweerder jachthaven is zeer in trek bij de jeugd. Deze liggen echter apart van iedereen die graag op tijd naar bed wil. We blijven 2 nachtjes in Langweer.

Skûtsjesilen

We vervolgen onze trip in de richting van Lemmer. Hier is een wedstrijd van het Skûtsjesilen. De hoge zendmast van Spannenburg is al van ver te zien. We varen over het Prinsesmargriet kanaal. Zeilen is hier verboden en ook hier kun je beter uit de buurt blijven van de vrachtvaart dat is wel zo ontspannen!

Het is gezellig druk in Lemmer we moeten zoeken naar een beschikbare plek na wat heen- en weervaren vinden we een ligplaats. Zien vissen doet vissen een rustgevende bezigheid na een dagje varen ook als je 4 bent. Vanaf het strand zien we in de verte de schoorsteen van het oudst nog werkende stoomgemaal ter wereld. Leuk om eens te bezoeken en de machtige machines aan het werk te zien.

Lemmer

De zeilwedstrijd is goed te volgen op het strand in de baai van Lemmer. Ook al snap je er niets van het is een spektakel om de oude vrachtschepen te zien strijden. Dit alles gaat aan de jongste zoon (3) voorbij hij is trots want hij kan zwemmen, ook al doet hij dat met z'n zwemvest aan. Op de terugweg eten we een visje bij een snacktent.

We hebben haast want er dreigt een enorme onweersbui. Het blijft niet bij dreiging we worden drijfnat. Voor deze keer trekken we de dektent over het achterdek. Zachtjes tikt de regen tegen het tentdoek. We zijn vrij en zitten buiten terwijl het regent, we voelen ons gelukkig.

Meer reisverslagen

Vertrouwde HISWA bootverhuurders

Boot huren zonder vaarbewijs, geen reserveringskosten én alle boten goed verzekerd!