Platbodem huren

Platbodem boot huren bij vertrouwde HISWA bootverhuurders

Platbodem huren

  • Geen reserveringskosten
  • Grootste aanbod platbodems
  • Elke platbodem goed verzekerd

Selecteer Maand

Periode

Personen

Regio

Verhuurder

Reset filters
Verfijn resultaten

Een vaarvakantie op een platbodem voegt een extra dimensie toe. Er is geen betere manier om het wad te ervaren dan op een authentieke boot. Het beweegt sierlijk door het water, aangedreven door de zeilen of de motor; een opvallende verschijning in het waterlandschap. En het is erg leuk om met je familie of een groep vrienden op zo'n (authentieke of historische) zeilboot te huren. De meeste boten/schepen zijn te huur met comfortabele voorzieningen voor een aangenaam verblijf bij elk weer. Wat het varen met een platbodem extra bijzonder maakt is het droogvallen op het wad: ten tijde van eb met het schip droogvallen op een zandbank in de Waddenzee waarna je vervolgens zo van boord kunt stappen en over de bodem kunt lopen. Nergens ervaar je meer rust en wijdsheid als op een drooggevallen zandplaat.

Historisch Erfgoed: platbodem schepen

Platbodems waren ooit de snelste en meest gangbare schepen voor het transport in Europa en in Nederland. Deze platbodem zeilboten werden ook veel gebruikt in de visserij. De boten danken hun naam aan de platte bodem van het schip. Onder de boot bevindt zich namelijk geen kiel. In plaats daarvan is het schip voorzien van zijzwaarden voor wendbaarheid. Hiermee kunnen de platbodem schepen namelijk koers houden tijdens de vaart. De platbodems zijn speciaal gebouwd om te kunnen varen op de ondiepe Nederlandse wateren. Het ontbreken van de kiel en de lage diepgang maakt de ondiepe rivieren toegankelijk voor deze schepen. En juist wanneer men met veel vracht voer en zeilde met de getijden was dit van belang. 

Beroemde platbodem zeilboten

Met zijn lange staat van dienst heeft een platbodem de goede vaareigenschappen bewezen. Inmiddels zijn er verschillende varianten gebouwd. De misschien wel meest bekende platbodem is het Friese Skûtsje die met de bekende gelijknamige zeilwedstrijden ieder jaar veel bekijks trekt. Ook de oorsprong van deze wedstrijden gaan al jaren terug. De Skûtsjes - letterlijk vertaald schuitjes – werden vroeger gebruikt om turf, mest en andere vracht naar de boerderijen te brengen. Als er op rustige momenten wedstrijden waren werd het ruim van de lange, smalle boot leeggehaald om op deze manier wat extra bij te verdienen. Groningen heeft een eigen variant: de Groningse Oostzee Tjalk. Verder zijn de Lemster Aak, de (Zeeuwse) Schouw, de Grundel, de Vollenhovense Bol en de Zeeuwse en Friese Klippers ook bekende platbodem zeilschepen. 

Zeilen met prestigieuze historie

De bijzondere platbodems met hun verhalen van toen zijn nog steeds veelvuldig te zien op het water. De bijzondere vormen en het met zorg afgewerkte hout zijn typerende kenmerken van deze schepen. Ze variëren van kleine modellen voor 2 personen tot echt grote schepen waar een grote groep op kan vertoeven. Deze grote schepen kunnen gehuurd worden met een kapitein. Het is dan natuurlijk niet zo dat je alles uit handen geeft, want varen met schepen van toen betekent ook dat de zeilen niet geautomatiseerd worden gehesen. Hiervoor moet je dan nog wel de handen uit de mouwen steken met elkaar. Een zeiltocht op een grote platbodem is daardoor ook uitermate geschikt voor een bedrijfsuitje met collega’s, een groep vrienden of voor een familieweekend. Beslist een vaartocht waar iedereen nog lang van zal nagenieten.