Ontdek deze steden rond het IJsselmeer

Varen op het IJsselmeer

Ontdek deze steden rond het IJsselmeer

City Life

Edam, stad van kaas en meer!

De meest voor de hand liggende associatie met de naam 'Edam' is ongetwijfeld het woord 'kaas'. En niet ten onrechte, als men bedenkt dat de overbekende ronde Edammer kazen reeds eeuwen geleden vanuit deze stad op reis gingen naar alle uithoeken van de wereld.

De kaasmarkten, die tijdens het hoogseizoen wekelijks plaatsvinden en de kaaspakhuizen houden de herinnering aan dit geur- en kleurrijke verleden levendig.

Maar Edam is meer dan kaas!

Edam heeft niet alleen een rijke historie op het gebied van kaas. Het begon allemaal in de 12e eeuw, toen boeren en vissers zich vestigden aan het riviertje de IJe. Uit deze zeer eenvoudige nederzetting ontstond later de stad Edam, die tot ver in de 17e eeuw een gestadig toenemende welvaart kende.
Met Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen behoorde de stad eens tot de belangrijkste handelssteden van Holland! Edam is een stad met een zeer authentieke, hollandse kern, die een overtuigend bewijs vormt van Edams rijke verleden. Wie door de oude straatjes en langs de verstilde grachtjes wandelt, waant zich moeiteloos in een Hollandse stad van enkele eeuwen geleden. Een keur van uitstekend bewaard gebleven gevels, pleinen, bruggen en monumentale gebouwen houdt de aandacht van de bezoeker voortdurend gevangen.
Edam is ook: de jachthaven en het Strandbad bij de haven, gelegen aan de oevers van het IJsselmeer. Talloze watersportliefhebbers uit binnen- en buitenland hebben reeds de weg gevonden naar deze jachthaven en even buiten het centrum van Edam. Kom zélf naar Edam en ontdek de rust en schoonheid van dit IJsselmeerstadje. U bent van harte welkom!

Enkhuizen

In het meest oostelijke puntje van Noord-Holland ligt Enkhuizen dat de welvaart te danken heeft aan de Zuiderzee in de Gouden Eeuw. In het monumentale centrum is nog steeds veel terug te vinden dat herinnert aan de VOC periode, zoals de 16e eeuwse Drommedaris.

Naast de historische binnenstad, toont ook het Zuiderzeemuseum een beeld van het leven en verleden aan zee. Verder ligt in deze stad de basis voor de Enkhuizer Almanak.

De watersporter vindt in Enkhuizen moderne jachthavens met alle voorzieningen, hij kan zijn jacht zelfs aanleggen in de oude stad. Het recreatiegebied Enkhuizer Zand is geschikt voor de hele familie met onder meer oeverrecreatie en Sprookjeswonderland. Bij Enkhuizen ligt, in de dijk die naar Lelystad voert, een drukke sluis waar ook veel schepen uit de bruine vloot gebruik van maken. Enkhuizen is de thuishaven van veel schepen van deze bruine vloot.

Hoorn

De Hoornse haven werd door vader Abraham al bezongen in zijn lied “Het kleine café aan de haven”. Dat café is er nog steeds, maar het is lang niet het enige. Vele cafeetjes en restaurant bevolken de levendige haven, het is dan ook een geliefde plek voor watersporters. Niet voor niets woonde Olympisch kampioen surfen Stefan van den Berg een groot deel van zijn leven in de Hoornse haven.

Het havengebied van Hoorn beslaat maar liefst vier havens met in totaal 1.100 ligplaatsen. Naast de gemeentelijke Binnen- en Buitenhaven zijn er de Grashaven en de Vluchthaven, die op particuliere basis worden geëxploiteerd.

De Binnenhaven is de meest moderne, maar ook de meest nostalgische. Hier vandaan vertrokken vroeger de VOC schepen. Rondom deze haven staan dan ook veel statige 17de eeuwse kaaspakhuizen en koopmanshuizen waarop vroegere bewoners vaak hun aanwezigheid vereeuwigde met familiewapens of spreuken.

De Binnenhaven wordt afgescheiden van de Buitenhaven met een in 1775 gebouwde keersluis. Op zomerse dagen springen kleine Hoornse durfals hier onbevreesd het water in. Iets wat de scheepsjongens van Bontekoe ongetwijfeld ook deden. Tegenwoordig kijken zij, uit steen gehouwen, uit over de Buitenhaven, de aanlegsteiger het Houten Hoofd, de in 1532 gebouwde robuuste Hoofdtoren en de houten vuurtoren.

Volendam

De Dijk van Volendam met zijn vele snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes, waar honderden toeristen dagelijks genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het water. Het Doolhof waar men zich opeens in stille straatjes honderd jaar terug waant en de bootjes die af en aan varen naar het afgelegen Marken.

Volendam… Niet voor niets een dorp dat vanaf 1880 door beroemde schilders werd bezocht en vereeuwigd. Niet voor niets een dorp dat werd bezongen als de parel van de Zuiderzee. Niet voor niets de naam van het dorp dat tot op de dag van vandaag wereldwijd tot de verbeelding spreekt van miljoenen toeristen.

Naast een plaats van cultuur erfgoed en vooral bekend van de kledingdracht, is er nog iets anders wat Volendam de moeite waard maakt om te bezoeken. Volendam heeft immers een rijke muzikale geschiedenis, de bakermat van de Palingsound! Bezoek het palingsoundmuseum voor een lesje in de geschiedenis van de Volendamse muziek.. of naar Nick en Simon!

Lelystad

De bouw van Lelystad begon al voordat Oostelijk Flevoland was drooggelegd. Het oudste stukje stad, Lelystad Haven, is al in 1950 gebouwd. Pas vijftien jaar later werden de fundamenten voor de rest van de stad gelegd. En daar vonden in 1967 de eerste bewoners hun thuis.

Lelystad is inmiddels een verrassend groene en avontuurlijke stad. Eén met een prachtige unieke kustlijn, mooie bijzondere woonwijken en voorzieningen.
 
Behalve ruimte en natuur biedt Lelystad alle faciliteiten van een moderne stad. Voor de liefhebbers zijn er volop mogelijkheden om cultuur te snuiven of uitgebreid te winkelen, bijvoorbeeld in Bataviastad!

Het internationaal bekendere natuurreservaat ‘De Oostvaardersplassen’ is elke dag toegankelijk voor wandelaars en dierenliefhebbers. In dit ongerepte moerasgebied leven talloze vogels, zoals de zeearend, kiekendief, buizerd en de aalscholver. Je kunt er ook zomaar imposante grazers tegenkomen.

Naast de Oostvaardersplassen en het Natuurpark wordt Lelystad omringd door bossen als het Overijsselse Hout en het Houtribbos. Ook is er het Zuigerplasbos, aangelegd en ingericht als stadsbos, met als middelpunt de Zuigerplas. Een geweldig groen gebied waar het heerlijk wandelen, fietsen en vissen is.

Urk

Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp. Dat moét u eens beleven. Een voormalig eiland. Een pittoresk dorp waar nog steeds dat eilandgevoel kan worden beleefd met een wandeling door het doolhof van steegjes in de oude dorpskern, waar ieder huisje anders is.

Verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, karakteristieke geveltekens en de vele sierlijke decoraties met ankers en scheepjes. Een gids kan u met een stegentocht langs de mooiste plekjes brengen

De kleine monumentale huisjes, gesitueerd in een doolhof van steegjes, lijken steun bij elkaar te zoeken. Op de traditioneel groen-witte hekjes hingen vroeger de netten te drogen, over de smalle klinkerstraatjes wapperde het wasgoed. De oude dorpskern van Urk is zonder enige planmatige opzet gebouwd. Ontdek Urk in deze wirwar van straatjes. Ontdek de geschiedenis, de bezienswaardigheden, de activiteiten, de natuur en de omgeving..

Bootverhuur op het IJsselmeer

Vertrouwde HISWA bootverhuurders

Boot huren zonder vaarbewijs, geen reserveringskosten én alle boten goed verzekerd!