Veelgestelde vragen

Zorgeloos een boot huren

Veelgestelde vragen

HISWA Klantenservice

Veelgestelde vragen

Kan ik nog het water op ondanks corona?

Een boot huren voor een heerlijke vakantie of vaardag klinkt natuurlijk erg goed, maar kan dat nog gezien het coronavirus?

In Nederland is het nog toegestaan om naar buiten te gaan en je te begeven in de natuur. Houd hierbij wel rekening met de richtlijnen van het RIVM. HISWA geeft je tips om ook in tijden van het coronavirus te genieten van de buitenlucht op het water.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van HISWA.

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?

Watersporters die zich perfect willen voorbereiden kunnen al vast een theoretische cursus volgens via www.watersportcursussen.nl.

Mag ik varen zonder vaarbewijs?

Ja, je mag een schip tot 15 meter besturen zonder vaarbewijs, dat niet sneller vaart dan 20 km per uur. Dit betekent dat voor bijna alle hier aangeboden verhuur zeil- en motorboten geen vaarbewijs noodzakelijk is.

Ik heb nog nooit met een schip gevaren. Kan ik toch een boot huren?

Alle deelnemende bootverhuurbedrijven zullen je vriendelijk ontvangen en ruim de tijd nemen om instructies te geven. Dus heb je geen ervaring met het bootje varen dan geeft dit niks.

Geef dit wel even aan want dan maken wij extra tijd voor je vrij. Ook is het mogelijk om met een kapitein of instructeur aan boord te varen. Heb je dan de slag te pakken dan kun je vervolgens zelf verder varen. Mocht het onverhoopt toch mis gaan dan is hulp altijd in de buurt omdat de booteigenaar zelf of een collega in de buurt wordt ingeschakeld, die je snel weer op weg zal helpen.

Onze huurschepen zijn zeer gebruiksvriendelijk in gebruik. Een aantal verhuurschepen zijn voorzien van boeg- en hekschroeven, waardoor aanleggen en wegvaren een zeer eenvoudige handeling wordt.

Hoe huur ik zonder zorgen?

Onder auspiciën van de brancheorganisatie HISWA Vereniging werken de gerenomeerde bootverhuurbedrijven samen.

Deze bedrijven staan garant voor kwaliteit en een gevarieerd aanbod van verhuurschepen. Ze werken samen om zo voldoende jachten te kunnen aanbieden, zodat je je vaarvakantie gemakkelijk kunt plannen zonder dat je hiervoor allemaal individuele bedrijvensites hoeft te raadplegen. Kortom heeft de één geen ruimte meer dan is er meestal een alternatief.

Wat zijn de brugtijden?

Op verschillende plekken zijn er natuurlijk verschillende brugtijden.

Kijk voor uw vertrek op deze website, hier vindt u alles over brug en sluistijden!

Algemene regels bij bruggen en sluizen:

  • Sluit altijd achteraan bij wachtende boten voor bruggen en sluizen en wacht uw beurt rustig af.
  • Volg verkeersaanwijzingen van het bedienend personeel op.
  • Bij druk wegverkeer wordt het waterverkeer verzameld.

 

Moet ik bruggeld betalen?

Alle provinciale bruggen en sluizen zijn gratis! Voor sommige bruggen en sluizen in gemeenten moet wel een klein bedrag worden betaald. Deze bedragen kunnen per kunstwerk verschillen en staan op iedere brug aangegeven.

Van oudsher wordt het bruggeld door de brugwachter via een houten klomp aan een touw naar binnen 'gehengeld'. Hoewel het bruggelden met gemiddeld één tot enkele euro´s relatief gering is, zal het klompje in de nabije toekomst door automatisering en de aanleg van aquaducten nauwelijks meer voorbij zweven. 

Annuleren

In de HISWA Algemene Voorwaarden voor de Huur en Verhuur van Vaartuigen staan de condities voor annulering helder omschreven.

Deze voorwaarden voor huren van een boot zijn afgestemd tussen HISWA Vereniging en de ANWB en de Consumentenbond. Op grond van de Wet koop op afstand zijn veel internettransacties te annuleren en bepaalt dat consumenten een zichttermijn hebben van minimaal 14 werkdagen. Echter, deze wet kent een uitzondering voor vervoer, een restaurantbedrijf en vrijetijdsbesteding en zijn voor het huren van een boot daarom niet van toepassing. Zodra de boeking definitief is, is het dus niet mogelijk om een beroep te doen op het herroepingsrecht. Houd hier dus a.u.b. rekening mee!

Wat betekent realtime boeken?

Realtime betekent dat wanneer je een schip naar keuze in de boekingsmodule selecteert deze actuele beschikbaarheid weergeeft. In een uitzonderlijk geval kan het voorkomen dat ook op hetzelfde moment telefonisch wordt gereserveerd. De verhuurder neemt dan meteen contact met je op om een alternatief te zoeken. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Hulp bij pech

Hoewel de verhuurvloot van de HISWA Verhuurbedrijven goed is onderhouden kan er soms een storing voorkomen. Neem dan meteen contact op met je verhuurbedrijf en er wordt hulp geboden. Zo kan je zonder zorgen het water op en dat vinden we belangrijk!

Staat je vraag hier niet tussen?

Neem dan contact met ons op!