Vaarwateren rond het IJsselmeer

Varen op het IJsselmeer

Vaarwateren rond het IJsselmeer

Vaarwateren

IJsselmeer

Zeilen op het weidse IJsselmeer; over ruim water naar historische haventjes en gezellige kroegen met een goed geoutilleerd zeiljacht of motorjacht van één van de HISWA bootverhuurders op Vakantievaren.

Deze beschutte zeekom afgeschermd door de Afsluitdijk biedt de perfecte uitkomst bij korte zeiltochten of een gevarieerd vaarprogramma. Zelfs bij zwaar weer of bij weinig wind kan het schip hier vandaan mooie bestemmingen bereiken.

Met een schip door de sluizen van Enkhuizen en vervolgens afmeren in deze prachtige 17e eeuwse Zuiderzeeplaats is een unieke ervaring. Een bezoekje aan het open luchtmuseum is zeker de moeite waard.

Met een dagtocht rond het schiereiland Marken bereikt u bijzondere bestemmingen. Het voormalig forteiland Pampus, het rustieke Durgerdam of een onbewoond eilandje voor de Muider kust. Wanneer u op de terugweg het 'Paard Van Marken' passeert, bent u weer bijna ‘thuis’ op de vertrouwde Gouwzee.

Markermeer

Ten zuiden van het IJsselmeer ligt het Markermeer. Vanuit het Markermeer kunt u doorsteken naar het IJsselmeer en vice versa. Dit kan niet alleen via een sluis, maar bij Enkhuizen zelfs middels een heus naviduct!

In het zuiden van het meer ligt de Marken. Dit voormalige Zuiderzee eiland ademt nog de sfeer van vroeger uit. Zo herinneren de vuurtoren 'Het witte Paard' en de knusse haven nog aan het rijke vissersverleden. De traditionele levensstijl voert nog altijd de boventoon op het schiereiland.

Veel huizen zijn op werven en op palen gebouwd, als voorzorg tegen de overstromingen die het eiland regelmatig teisterden toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. In het Marker Museum vindt u alle wetenswaardigheden over oude gewoonten en de originele klederdracht, voor zover u dit in de smalle steegjes niet bent tegengekomen. Marken leent zich uitstekend voor een fiets- of wandelroute.

IJmeer

Wanneer u vanuit het Markermeer naar het zuiden doorvaart komt u uit bij het IJmeer. Het IJmeer ligt tussen Amsterdam en Almere in. Via IJburg kunt u uw vaartocht compleet maken met een bezoek aan de hoofdstad.

Het IJmeer is een open, weids gebied midden in de drukke Noordvleugel, het noordelijke deel van de randstad. Het is de plek vlakbij Amsterdam waar je de horizon nog kunt zien en de wind nog kunt voelen. Bovenal is het een natuurgebied en het staat ook wel bekend als het Blauwe Hart.

Wanneer u de weidse wateren even zat bent, kunt u aanleggen bij de verschillende eilandjes in het IJmeer waarvan Pampus wel het bekendste is. Op deze eilandjes kunt u lekker even tot rust komen en genieten van het mooie uitzicht.

Gooimeer

Het Gooimeer is een 2 tot 3 kilometer breed meer, bestaande uit water dat in diepte varieert van 50cm tot meer dan 30 meter. De oevers worden gedomineerd door riet en zoetwatermoeras. In het najaar kunt u hier veel vogels zien.

Het Gooimeer is ontstaan in 1967 bij de inpoldering van Zuid-Flevoland. Aan de noordzijde van het meer ligt Almere Haven en aan de zuidzijde liggen de steden Huizen en Naarden. Samen met het Veluwemeer, Ketelmeer, Wolderwijd, Drontermeer, Nuldernauw, Nijkerkernauw en Eemmeer maakt het deel uit van de Randmeren. Deze meren zorgen er samen voor dat het waterpeil van het oude land niet zakt en het land niet verdroogt.

Wanneer u op het Gooimeer vaart, hoeft u nooit de wal uit zicht te laten gaan. Er zijn tal van leuke aanlegmogelijkheden in steden, zoals Naarden, Huizen en Almere. Daarnaast zijn er veel leuke strandjes waar u kunt recreëren en veel leuke eilandjes om even aan te meren.

Eemmeer

Wanneer u vanaf het Gooimeer verder de Randmeren opvaart komt u bij het Eemmeer. Het meer loopt van de Stichtsebrug, de grens met het Gooimeer, tot aan de bocht bij Spakenburg.

Wanneer u het Eemmeer opvaart komt u eerst het eiland ‘de Dode Hond’ tegen. Hier kunt u aanleggen en zelfs beperkt overnachten!.
Het Eemmeer leent zich ook uitstekend voor zeilen, u zult er vooral veel oude platbodems tegenkomen uit de vissersdorpen.

Het is een echte aanrader om even aan te leggen in Spakenburg. Dit oude vissersdorpje is de moeite waard om gezien te hebben!

Wolderwijd

Via het Nijkerkernauw komt u terecht in het Wolderwijd. De naam is bedacht door de schrijver Godfried Bomans.

Het Wolderwijd begint ter hoogte van Strand Horst en loopt door tot Harderwijk, waar het overgaat in het Veluwemeer.
Er liggen twee belangrijke plaatsten aan het Wolderwijd. Zeewolde en Harderwijk. Harderwijk is de moeite waard vooral door het bekende Dolfinarium, en Zeewolde bied naast tal van aanlegmogelijkheden ook een mooie natuur om op het land te bekijken.

Het Wolderwijd kent twee eilanden. In het Zuiden ligt de Zegge en in het noorden de Biezen.
Twee leuke eilandjes om eens aan te leggen.

Veluwemeer

Het Veluwemeer is de grens tussen Gelderland en Flevoland. Dit meer biedt in de zomer zeer veel recreatiemogelijkheden. Windsurfen, zeilen, rondvaarten, vissen, zwemmen enz. Het Veluwemeer is zelfs helemaal te belopen. Wanneer je niet in de vaargeul komt uiteraard.

Maar ook in de winter is het Veluwemeer en de omgeving een mooie plek. Denk eens aan het Harderbos dat veertig jaar geleden nog gewoon een meer was en waar zich nu vele verschillende bomen en dieren hebben gevestigd.  En ook het Harderbroek dat bestaat uit rietmoeras en de kievitslanden waar veel weidevogels zijn en vele bloemen groeien.

Aan het Veluwemeer bevinden zich veel havens en stranden. Ideaal om wat langzamer doorheen te varen!

Ketelmeer

Na een korte doortocht door het Drontermeer, komt u uit bij het Ketelmeer. Het Ketelmeer maakt deel uit van de Randmeren Noord. Het is het grootste meer en het begint bij het Keteldiep.

Midden in het Ketelmeer ligt het IJsseloog. Een slibdepot midden in het IJsselmeer. Een waterbouwkundig werk in de vorm van.. een oog!

Vanuit het Ketelmeer kunt u doorvaren naar het Zwarte Meer en richting Overijssel.
Ook kunt u onder de Ketelbrug doorvaren en dan komt u weer uit op het weidse IJsselmeer.

Bootverhuur op het IJsselmeer

Vertrouwde HISWA bootverhuurders

Boot huren zonder vaarbewijs, geen reserveringskosten én alle boten goed verzekerd!