Prachtige steden in Zeeland en Noord-Brabant

Varen in Zeeland en Noord-Brabant

Prachtige steden in Zeeland en Noord-Brabant

City Life

Brielle of Den 'Briel'

In deze vestingstad is het verleden nog sterk aanwezig.


Wie de bevrijding van de stad door de watergeuzen wil herbeleven, moet absoluut op 1 april Brielle bezoeken. Nog altijd viert de Brielse bevolking de ‘bevrijding’ uitbundig. Brielle heeft een schitterend centrum vol monumentale panden met historische gevels, leuke winkeltjes, gezellige restaurants en cafés. De haven, waarin tot ver na de middeleeuwen vissersbootjes en koopvaardijschepen lagen, is nu een ankerplaats voor pleziervaartuigen. Tot ziens in ‘Den Briel’!

Historisch Dordrecht

Het mooiste begin van een wandeltocht door Dordrecht is het Groothoofd, het bekende ‘Drierivierenpunt’ waar de Oude Maas, Noord en Merwede samenvloeien.

Het drukst bevaren punt in Nederland! Ervaar óók het rijke verleden in het centrum van Dordrecht en het historisch havengebied. Koop een dagkaart van de Waterbus en je kunt onbeperkt varen op de Hollandse wateren. Veel (vaar)plezier!

De Vestingdriehoek

Woudrichem, Gorinchem en Slot Loevestein vormen samen met Fort Vuren de Vestingdriehoek.

De Vestingdriekhoek is het sluitstuk van één van de mooist bewaarde verdedigingslinies van Nederland: de Hollandse Waterlinie. Je kunt hier op één dag drie provincies bezoeken, 600 jaar geschiedenis beleven en maar liefst drie rivieren bevaren. Wil je weten hoe het er in de tijd van toen aan toe ging? Zorg dan dat je er bent met de vestingstedendagen op 21 en 22 mei 2011. De locaties van de Vestingdriehoek veranderen dan in authentiek historische plaatsen waar lokale helden en verhalen uit het verleden weer tot leven komen.

Historisch Woudrichem
Woudrichem is dé vestingstad bij uitstek!

Maar liefst drie havens geven de eeuwenlange binding met de rivier en de visserij aan. In de historische stadshaven prijken traditionele schepen als tjalken, klippers en aken. Het oude centrum, de eigenlijke vesting, is een gaaf gebleven monument waar je je eeuwen terug in de tijd waant. Al struinend door de straten en steegjes van weleer waan je je generaties terug.

Gorinchem, vestingstad aan het water
De sfeer van vroegere tijden beleven? Wandel dan over de groene vestingwallen én door de straten en stegen van de oude vestingstad.

Vroeger was Gorinchem een belangrijk centrum van visserij, scheepvaart, markten en handel en dat is in de binnenstad nog steeds zichtbaar. Mooie monumenten zijn te bewonderen! Bovendien maakt de variatie in de bebouwing Gorinchem tot een aantrekkelijke stad. Neem de tijd om er rond te trekken!

Slot Loevestein
Slot Loevestein is een indrukwekkend monument met een eeuwenoude, vooral militaire, geschiedenis.

Het kasteel is rond 1368 door Dirk Loef van Horne gebouwd. Ondanks de vele verbouwingen door de eeuwen heen, is het kasteel middeleeuws gebleven. En die sfeer is er nog altijd te proeven…

Slot Loevestein is nooit een aantrekkelijk woonhuis voor edellieden geweest, omdat de strijd tegen het water altijd op de loer lag. Wel was het een ideale plek om tol te heffen op passerende schepen en later om gevangenen onder te brengen. Tegenwoordig is het een Rijksmuseum waar de verhalen van vroeger tot leven komen. Het kopen van een leuk souvenir én een drankje aan het terras aan het water van de slotgracht maken het bezoek helemaal compleet.

Loevestein 1
Poederoijen
0183-447171
www.slotloevestein.nl

Ontdek Breda vanaf het water

Vanaf het water toont een stad een heel andere en verrassende kant.

Breda krijgt steeds meer mogelijkheden om de stad vanaf het water te ontdekken. Natuurlijk zijn er de rondvaarten over de Singels. Maar groepen kunnen ook wat luxere vaartochten maken met een hapje en een drankje aan boord van de sloepen van Bootje Varen Breda, te boeken bij de
VVV. Nieuw zijn de motorboten van Beleef Breda om mee over de singels te varen. Van april t/m september liggen de boten op zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur klaar bij het Spanjaardsgat.

Verlichte sloepenparade
Sinds 2008 wordt ieder jaar in september de 4e verlichte sloepenparade georganiseerd.

Op een zaterdag in september maken tientallen verlichte en versierde sloepen een sfeervolle avondvaart vanaf Café de Markhoek in Breda langs de Singels naar de Haven. Een jury beoordeelt welke sloep het mooist en/of origineelst is versierd. Een geweldig sfeervol festijn voor jong en oud.

www.lichtsloepenparade.nl

Oosterhout familiestad
Vanuit Breda vaar je eenvoudig door naar Oosterhout via het Markkanaal.

Vanaf de Amer is de stad te bereiken via het Wilhelminakanaal. Oosterhout is een bourgondische stad met een zeer uitgebreid horeca- en winkelaanbod op korte afstand (500 meter hemelsbreed!) van de jachthaven. “Eerst eten” zeggen ze over Oosterhout Familiestad niet voor niets!

Beste binnenstad van Nederland
In de historische binnenstad vind je alle ingrediënten voor een vorstelijk dagje uit.

Begin met een bezoek aan de Bredase haven. Maak een rondvaart of huur een bootje en vaar over de singels. Na terugkomst kun je je laten verwennen op één van de zonnige terrassen. Breda is een echte winkelstad. Funshoppen kan in het winkelcentrum De Barones en het chique ‘t Sas maar zeker ook in één van de vele oude straatjes met hun bijzondere winkels en hofjes. Ook voor de kunst- en cultuurliefhebber is er volop wat te beleven. In het Graphic Design Museum vind je alles over beeldcultuur. Het Chassé Park is de place to be voor de liefhebber van moderne architectuur. Een mooie plaats om je bezoek te eindigen is de huiskamer van de stad: de Grote Markt. De vele restaurants en café’s nodigen uit tot een hapje en een drankje.

Smalstad Brouwershaven

Brouwershaven, gelegen aan de Grevelingen, is een gezellig stadje met een rijke maritieme geschiedenis.

Ontdek de rijke historie van toen…. De Sint-Nicolaaskerk, het stadshuis, de Waag en het standbeeld van Jacob Cats. Deze beroemde dichter en staatsman groeide op in de stad Brouwershaven. Brouwershaven…een geliefde bestemming voor vele (water)toeristen.

Monumentenstad Zierikzee

Maak kennis met de rijke historie van de stad. Op eigen gelegenheid, in de verschillende musea óf vraag een gids wegwijs.

Handel, nijverheid en visserij bracht de stad rijkdom, welvaart en schoonheid. Hierdoor had Zierikzee al in het begin van de 15e eeuw een belangwekkend silhouet met muren, poorten, kerken, toren en molens. De oude stadspoort geeft toegang tot de gezellige binnenstad met de vele winkeltjes en gezellige terrasjes. Een echt welkomstgevoel.

Dikke Toren
Het opvallendste monument van Zierikzee is de St. Lievens Monstertoren, ook wel de Dikke Toren genoemd.

De toren is al van verre te zien. Ooit moest de toren de hoogste van het land worden. Door geldgebrek is slechts een deel tot stand gekomen. Hoog genoeg om nu, vanaf de toren, te genieten van een adembenemend uitzicht. Elke donderdag is het markt op het Havenplein. Samen met het Havenpark en de Oude Haven, vormt het Havenplein hét centrum van vele activiteiten. Toch zeker in de zomermaanden. De jachthaven aan de Nieuwe Haven, de toegangspoort tot de Oosterschelde, bruist in de zomermaanden. Ook wordt de haven gebruikt door de lokale mossel-vissers. Op de terrasjes aan de Nieuwe Haven is het goed vertoeven. Het zien komen én gaan van schepen in alle soorten en maten. En dat onder het genot van een goed glas (Zeeuwse) wijn of een fris biertje.

Verrasend stukje Zeeland - Tholen

Het pittoreske Tholen is zó mooi en het fijne is, dat zo weinig mensen dat nog weten.

Je vindt er alle rust die je nodig hebt. De smalle straatjes met oude geveltjes en de monumenten zijn een bezoek meer dan waard. Ga vooral ook de rest van het eiland verkennen. Genieten van de groene polders, kleurrijke bloemenvelden, bloeiende binnendijken en van het water achter de dijken. In korenmolen de Verwachting kun je vanbinnen bekijken hoe een molen werkt en in het gezellige molenwinkeltje koop je eigengemaakte producten.

Vlasmarkt 1
Tholen
0166-60 35 19

www.molendeverwachtingtholen.nl

Veere - het mooiste stadje van Nederland

Veere is hét historische stadje aan het Veerse Meer. In het stadscentrum herinneren de vele oude gevels, prachtige koopmanshuizen en oude pakhuizen aan gouden tijden.

De trap- en tuitgevels én de namen van de huizen op de gevelstenen vertellen veel over de handel van vroeger. Ooit was Veere een rijke handelsstad. Wil je de sfeer van vroeger proeven? Kom dan in het hoogseizoen op dinsdag naar de Historische Markt in Veere. Of wat dacht je van wandelen langs de stadswallen en staren naar de vele bootjes op het Veerse Meer. Rondsnuffelen in de kleinschalige, toeristische winkeltjes en
je weg vinden door de vele steegjes. Veere moet je gezien hebben!

Middelburg

Beleef de rijke historie opnieuw. Schilderachtige pleinen, karakteristieke steegjes en monumentale gevels staan garant voor vele uren wandelplezier. Mét of zonder gids.

Ben je sportief? Beklim dan de 90 meter hoge Abdijtoren de Lange Jan. Na 207 treden kan je genieten van een buitengewoon mooi uitzicht.
Shoppen, een rit met de paardentram óf een bezoek aan Mini Mundi. Middelburg is een stad die leeft.

Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, heeft ook één en ander te bieden op het gebied van watersport. Vanzelfsprekend! Achter de Dam ligt de jachthaven van Middelburg. Vanaf daar, via het Kanaal door Walcheren, afdalen naar de Westerschelde óf juist de andere kant op naar het Veerse Meer. Zóveel mogelijkheden… zóveel vrijheid.

Liever meevaren in een open boot door de grachten van Middelburg? Heel plezierig! Ervaar Middelburg vanuit een ander oogpunt en laat u verrassen.
Kom en beleef het zelf…

Bootverhuur Zeeland en Noord-Brabant

Vertrouwde HISWA bootverhuurders

Boot huren zonder vaarbewijs, geen reserveringskosten én alle boten goed verzekerd!