Activiteiten rond het IJsselmeer

Varen op het IJsselmeer

Activiteiten rond het IJsselmeer

Activiteiten

Bataviawerf

Altijd al willen weten hoe het voelt om op een VOC schip te staan? Zet dan koers uit naar de Bataviawerf in Lelystad. Hier ligt de authentieke reconstructie van het VOC-schip Batavia uit 1628 en wordt gebouwd aan de replica van het grootste schip uit de 17e eeuw: De 7 Provinciën.

Met het bouwen van levensechte replicas wordt de geschiedenis uit de Gouden Eeuw weer tot leven gebracht. Sinds enige jaren wordt er door leermeesters, vrijwilligers en re-integranten gebouwd aan De 7 Provinciën.
Op de werf en vanaf de steigers kunt u van dichtbij volgen hoe zij dit 17e-eeuwse schip reconstrueren. Dit admiraliteitsschip won vele zeeslagen onder leiding van admiraal Michiel de Ruyter. Breng ook een bezoek aan de tentoonstelling Michiel de Ruyter & De 7 Provinciën en verkleed u zich als 17e-eeuwse dame of koopman.

Juni t/m augustus dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Op 25 december en 1 januari is de Bataviawerf gesloten.

Lees meer

Zuiderzee Museum

In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af en kregen de twee binnenmeren de naam IJsselmeer en Markermeer; het gedeelte buiten de dijk hoorde voortaan bij de Waddenzee.

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van dit gebied. De thema’s water, ambacht en gemeenschappen staan centraal. In het buitenmuseum met historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische
tentoonstellingen wordt dit verhaal zichtbaar gemaakt. Erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving spelen hierin een belangrijke rol

In het openluchtgedeelte van het museum staan authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen.
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee.

Lees meer

Pampus

Heerlijk ontspannen op het water! Wie droomt hier nu niet van? Tijdens de tocht naar Pampus ervaar je een gevoel van pure ontspanning.

Eenmaal aangekomen word je net als weleer ontvangen door de fortwachter.

Ervaar de weidsheid en verbeeld je hoe soldaten hier lang geleden dag in dag uit leefden en werkten. De eetzalen, slaapvertrekken en werkruimtes van een eeuw geleden zijn weer tot leven gebracht met multimedia.

Dwaal rond in het fort, ga mee met één van onze gidsen of speur samen met de kinderen.

Het Fort
Kanongeluid, geratel van machines, de geur van de keuken,...
Pampus leeft!

Wie Pampus bezoekt, waant zich terug in de tijd. Voel de kracht van het fort wanneer je door de lege ruimtes van toen wandelt. Verbeeld je hoe het moet zijn geweest.

Luister naar de geluiden en de verhalen. In de foto galerij vertellen fortwachtsters hún verhaal.

Op de achtergrond knallen de kanonnen! Verschillende soorten, verschillende geluiden.

Ken je het verhaal van de geest op Pampus?
Is dit feit of fictie? Durf jij de donkere gang in??

Lees meer

Bootverhuur op het IJsselmeer

Vertrouwde HISWA bootverhuurders

Boot huren zonder vaarbewijs, geen reserveringskosten én alle boten goed verzekerd!