Activiteiten in Friesland

Varen in Friesland

Activiteiten in Friesland

Activiteiten

Moerasvaren

Friesland heeft wel 100 verschillende natuurgebieden waarvan laagveenmoeras en Nationaal Park De Alde Feanen één van de mooiste is.

Locatie: De Alde Feanen.
Voor wie: natuurliefhebbers

Hier kun je met je boot door een prachtig en ongerept moerasgebied varen. Dit betekent dat je niet de Everglades in Amerika hoeft te bezoeken om dit moerasvaren te beleven. Een belangrijk verschil met de Everglades is dat je in de Alde Feanen geen alligators tegenkomt maar hermelijnen en dit lijkt ons een wel zo veilig alternatief.

Trilvenen
De Alde Feanen ligt in het hart van Friesland, in de driehoek tussen Heerenveen, Drachten en Leeuwarden, en beslaat 2500 ha laagveenmoeras. Het is een zeer afwisselend landschap bestaande uit meren, veenplassen, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Ook zijn er trilvenen, veenmosrietlanden, blauwgraslanden en in het voorjaar geel gekleurde dotterbloemhooilanden. Met name laatstgenoemde landschapstypen zijn landelijk gezien zeldzaam en worden in hun voortbestaan bedreigd.

Addertong en wateraardbei
De enorme landschappelijke variatie zorgt ook voor een enorme rijkdom aan planten en dieren. Zo komen er in De Alde Feanen meer dan 450 soorten planten voor, waaronder varens en veenmossoorten zoals de Addertong. Ook de Wateraardbei en de Ronde zonnedauw horen hier thuis net als de ruim 100 soorten broedvogels, waaronder Lepelaar, Baardmannetje, Blauwborst, Bruine kiekendief en grote aalscholverkolonie. Al dit moois kan ook bekeken worden vanuit verschillende vogeluitkijkpunten. Bij het watersportplaatsje Earnewâld, dat midden in de Alde Feanen is gelegen, bevindt zich eveneens het ooievaarsbuitenstation 'ItEibershiem'.

De Reidplûm
In informatiecentrum de Reidplûm bij Earnewâld is een permanente expositie over natuurgebied en de Alde Feanen te bezichtigen. Een belangrijk deel van de expositie wordt ingenomen door 'de Alde Feanen bij nacht', waarbij de bezoeker een tochtje door een nachtelijk Alde Feanen kan maken. De Reidplûm wordt gedurende het seizoen gerund door een enthousiaste groep vrijwilligers. Vanuit het informatiecentrum zijn er prachtige tochten te maken door de Alde Feanen. Op de routes liggen vogelkijkhutten van waaruit interessante waarnemingen zijn te doen. Na de wandeling is het goed rusten bij de Reidplûm, buiten in het zonnetje of binnen aan de stamtafel.
Al met al valt dit uitgestrekte watergebied het beste varend te verkennen en wil je moerasvaren beleven kom dan naar de Alde Feanen.

U bent altijd van harte welkom!

Akwaduktvaren

Het varen over een aquaduct is een belevenis op zich. Friesland heeft thans 9 aquaducten. Daarom geldt in dit mooie vaargebied: wat de Romeinen konden kunnen de Friezen ook. U kunt dit nu al beleven...

Hoewel de Friese bevolking bescheiden van aard is, gebruiken ze op dit moment het motto “Wat de Romeinen konden, kunnen wij ook!” Deze uitspraak komt voort uit het feit dat er in Friesland 5 nieuwe aquaducten zijn gebouwd, waarmee het totaal op maar liefst 9 uitkomt. Met de afronding van deze waterwerken is de provincie Fryslân de enige ter wereld waar je op zo korte afstand van elkaar over deze imposante kunstwerken kunt varen. Je kunt dit "Akwaduktvaren" nu beleven omdat alle aquaducten inmiddels zijn gerealiseerd. Er zijn o.a. aquaducten bij Grou, Akkrum, Leeuwarden, Sneek (2x), in en nabij Woudsend (Jeltesloot-aquaduct) en Koudum (Galemadammen), zoals hiernaast op foto's te zien.

Varen en Kids

Het gezegde: Als de kinderen het naar hun zin dan hebben de ouders dat ook, gaat zeker op voor een vaarvakantie! Varen met kinderen kan in Friesland op een prima manier.

We hebben rustige meren, stranden en er is voor de kleintjes voldoende te beleven. Ook het kapitein zijn op je “eigen” schip is al unieke beleving voor de kleintjes. Uiteraard zijn er zwemvestjes aan boord, want veiligheid staat voorop.

Relaxen
Ook kinderen krijgen het steeds drukker en wat is heerlijker om met je vader, moeder, opa of oma lekker te varen en in alle rust eens een hengeltje uit te gooien. Misschien vang je de grootste vis van het meer. En 's avonds na de zelfgemaakte pannenkoeken met de blos op de wangen nog even genieten van de zonsondergang. Dan lekker te kooi om de volgende dag opnieuw avonturen te beleven.

Verschillende havens in Friesland hebben op steenworp afstand of zelfs langs het water een kleine camping. Ideaal voor liefhebbers van varen én kamperen! Zo kun je een nachtje in de tent slapen en naar hartenlust spelen op de speeltoestellen op de camping om vervolgens weer op de boot te stappen.

Met een vaarvakantie geef je de kinderen de mooiste weken van het jaar!

IJsselmeer- & Wadvaren

Gouden Eeuw!

Locatie: Waddenzee
Voor wie: jong en oud

De rondom het IJsselmeer gelegen Zuiderzeestadjes hebben elk hun eigen karakter maar kenmerken zich door hun 17e eeuwse uiterlijk. Wanneer u door deze steden bezoekt waant u zich terug in de tijd. In deze periode, ook wel de Gouden Eeuw genoemd, behoorde Nederland tot de machtigste landen ter wereld en maakte een enorme bloeiperiode door. Nederlandse schepen verkenden de wereld en voerden porselein, stoffen en kruiden aan in de havensteden. Veel van deze sfeervolle plaatjes zijn vastgelegd door bekende schilders, inclusief de zo kenmerkende Hollandse luchten.

Wereld Erfgoed Waddenzee
De Waddenzee zal binnenkort worden aangemerkt als Wereld Erfgoedlijst van Unesco. Hieruit wordt duidelijk dat we met een bijzonder waardevol natuurgebied te maken hebben. Het unieke van de Waddenzee is dat je de waddeneilanden kunt bezoeken maar, afhankelijk van je jacht, ook droog kunt vallen door een zandplaat op te schuiven en te wachten tot het water je weer omhoog tilt. Ervaar vervolgens de rust en het echte donker in deze ongerepte wildernis. Overdag is bovendien de kans groot dat je zeehonden ziet. Alle Waddeneilanden kun je verkennen over schelpenpaden door de duinen en genieten van bloemenpracht en kilometers verre vergezichten op gouden zandstranden.

flottielje varen
Het varen op het Wad met getijde water en stroming vraagt de nodige kennis van de watersporter. Enkele verhuurders bieden u de mogelijkheid om met hun schepen het Wad te bevaren. Dit kan zelfstandig of in georganiseerd verband via het zogenaamde flottielje varen.

Sportvisvaren

Sportvissen in Fryslân, het onbekende eldorado

De provincie Fryslân is met ruim 16.000 hectare sportviswater een waar paradijs voor de sportvisserij.
De laatste jaren zien we in kleine getale fanatieke sportvissers vanuit de hele wereld naar Fryslân afreizen en dat doen ze niet voor niks! Fryslân biedt de sportvisser een breed scala aan mogelijkheden en afwisselende wateren. In Fryslân kan het gehele jaar door aan sportvissen worden gedaan. De topseizoenen liggen in het voor- en naseizoen. Maar ook in de zomer kunnen er natuurlijk “dikke jongens” worden gevangen.

Record vangsten….
Roofvissers, karpervissers en vliegvissers kunnen op alle Friese meren zeer goede resultaten behalen en dit is geen visserslatijn. De witvisser, roofvisser en vliegvisser zullen in de typerende Friese merenregio vele uurtjes visplezier beleven. Fryslân en de sportvisserij zijn door cultuur en historie aan elkaar verbonden. Dus ben je in Fryslân geweest, maar is de hengel niet gebruikt, dan heb je heel wat gemist.

Vissen vanuit je “eigen” boot, ideaal….
Op de Friese meren kan de sportvisser vooral vanuit de boot goede vangsten boeken. Met de boot kun je namelijk juist dié bijzondere stek bereiken die vanaf het land, gelukkig, onbereikbaar is. De Friese meren bieden optimale mogelijkheden en de visstand is zeer goed. Je eigen boot kan een visbootje of sloep voor een dag zijn, maar ook bijvoorbeeld een motorkruiser met een eventuele bijboot. Zo heb je je eigen slaapplaats bij de hand en kun je dag en nacht “doorhalen”. Dus geen lange ritten in de auto maar wakker worden en meteen aan de slag! Met het sportvissen vanuit je eigen boot voeg je een extra dimensie toe!

Visvergunning goedkoop en gemakkelijk
Ook in Friesland is een visvergunning verplicht. Waar je in andere landen soms honderden euro´s kwijt bent voor een visvergunning van een paar dagen hebben we dit in Friesland beter geregeld. Voor slechts € 9,50 komt u in het bezit van de landelijke Sportvisakte en kunt u in openbaar vaarwater met 1 hengel vissen (kinderen jonger dan 15 jaar hoeven geen akte aan te schaffen). Voor het vissen met meerdere hengels dient u, ongeacht de leeftijd, naast de sportvisakte een week- of maandvergunning aan te schaffen voor respectievelijk € 5,- of € 8,--. Kortom, voor een koopje de hengels uit in dit viseldorado!


Meer informatie hierover kunt u nalezen op de website of contact opnemen met de Hengelsportfederatie Fryslân. Uiteraard kunnen ook de bootverhuurders uw visvergunning(en) verzorgen.

www.visseninfriesland.nl
info@visseninfriesland.nl
www.karpervissen.nl
www.sportfisker.nl
Hengelsportfederatie Fryslân
Tel: 0566-624455

Bootverhuur in Friesland

Vertrouwde HISWA bootverhuurders

Boot huren zonder vaarbewijs, geen reserveringskosten én alle boten goed verzekerd!