De Sloterplas ligt in het midden van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. De plas werd gegraven tussen 1948 en 1956 en is circa 30 meter diep.
De Sloterplas wordt, vooral aan de zuidoost-kant, gebruikt voor zeil-, kano-, hengel- en duik- sport. In juni 2006 werd in en om de plas voor het eerst een triatlon gehouden. Zowel aan de noordwestkant, als aan de zuidoostkant ligt een haventje voor zeil- en motorboten.
De Sloterplas ligt op polderpeil (NAP -2.10) en is via verschillende grachten met de stad en met de Ringvaart van de Haarlemmermeer verbonden. Via de Burgemeester Cramergracht en de schutsluis aldaar (Burgemeester Cramergrachtsluis) met het stadspeil (NAP -0.40) van de Burgemeester van Tienhovengracht en de Erasmusgracht. Via de Slotervaart is er een verbinding naar de Westlandgrachtsluis, die de peilscheiding vormt met het stadspeil van de Westlandgracht (NAP -0.40). Bij het dorp Sloten de Akersluis, die de peilscheiding vormt tussen de Slotervaart en het boezempeil van de Ringvaart van de Haarlemmermeer (NAP -0.60).
Maar pas op… er wordt gefluisterd dat het Sloterplas een monster heeft!
Westeinderplassen
Een avontuurlijk veen- en plassengebied bij Aalsmeer.
De Westeinderplassen, ook wel de Poel genoemd door de plaatselijke bevolking, is ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning.
Nadat in de 19e eeuw alle plassen in de buurt werden ingepolderd, bleven de Westeinderplassen uiteindelijk over. De Westeinderplassen, die een oppervlakte van ruim 10 km² hebben, bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen. De plassen zijn met elkaar verbonden door een netwerk van kleine slootjes. Je kunt er zwemmen, zeilen, windsurfen, roeien en motorbootvaren.
Langs de oevers van de Westeinderplassen zijn zo'n 50 jachthavens. Ook zijn er recreatiegebieden, onder andere bij Vrouwentroost en Aalsmeer (bij de watertoren). Bij de recreatiegebieden zijn strandjes aangelegd. Van april tot en met oktober zijn er veel recreanten te vinden op en rond de Westeinderplassen. Via de Ringvaart (rond de Haarlemmermeer) zijn de Westeinderplassen verbonden met andere vaarten en plassen zoals de Kagerplassen en Nieuwe Meer.
In, op en rond de Westeinderplassen is er een schat aan flora en fauna: vissen, vogels en (zeldzame) planten. In de Westeinderplassen zwemt o.a. snoek, paling en de Europese meerval. De Europese meerval is zeldzaam. Eilandjes
In de plassen bevinden zich een heleboel eilandjes, de meeste zijn particulier bezit, en alleen per boot bereikbaar! De meeste eilandjes worden gebruikt voor recreatie. Naast de particuliere eilanden zijn er ook een paar voor openbare recreatie - zoals het voormalige 'Starteiland' - waar tot de jaren '60 van de 20e eeuw zeilwedstrijden startten. In die tijd was er ook een disco, of beter een danszaal, op het Starteiland. Nu kun je er bijvoorbeeld barbecueën.
Kagerplassen
De Kagerplassen en het naastgelegen Braassemermeer zijn watergebieden waar het vooral tijdens zomerse dagen gezellig druk is. Rond de Kaag, de Braassem en de Wijde Aa zijn jachthavens voor watersporters aanwezig en er zijn vele terrasjes gelegen aan het water. Dit gebied kenmerkt zich ook door de vele molens in het landschap die vanaf het water goed te zien zijn.
Vanaf de Kagerplassen is het een aanrader om aan wal te gaan bij het schilderachtige eilandje De Kaag. Het eiland heeft een pontverbinding met het vaste land. De Kaag is een goede uitvalsbasis voor een heerlijke lunch, picknick of voor een kop koffie op één van de vele terrasjes aan het water.
Braassemermeer
De Kagerplassen en het naastgelegen Braassemermeer zijn watergebieden waar het vooral tijdens zomerse dagen gezellig druk is. Rond de Kaag, de Braassem en de Wijde Aa zijn jachthavens voor watersporters aanwezig en er zijn vele terrasjes gelegen aan het water. Dit gebied kenmerkt zich ook door de vele molens in het landschap die vanaf het water goed te zien zijn.
Het Braassemermeer is een waar walhalla voor de actieve watersporter. Verreweg de meeste watersporters zeilen, van jong tot oud, in optimisten en valken. Ook is het Braassemermeer een plek waar op alle mogelijke manieren gesurft wordt.
Nieuwkoopse Plassen
Op veel kleine wateren rondom Nieuwkoop geniet u vanaf uw boot van de prachtige natuur, de rust en de ruimte van de Nieuwkoopse Plassen.
De vele plassen rondom Nieuwkoop worden afgewisseld door uitgestrekte rietvelden, waar de rietteelt nog bloeit.
Het gebied kent veel purperreigers waar u naar kunt spieden, sssssh.
Vlietland de Rivièra van de Randstad
Vlietland, een recreatiegebied van formaat.
Veertig jaar terug graasden er nog koeien en schapen. Vlietland was toen een polderlandschap van zo`n driehonderd hectare. Begonnen als zandwingebied in de zeventiger jaren is Vlietland inmiddels uitgegroeid tot een bijzonder aantrekkelijk (gratis toegankelijk) recreatie- en watersportgebied waar jaarlijks circa een miljoen recreanten komen.
Het hart van Vlietland wordt gevormd door meren van in totaal circa 130 hectare. Dit watergebied is uitermate geschikt voor allerlei vormen van watersport. U kunt er onder meer surfen, zeilen, roeien, kanovaren, zwemmen en vissen.
De voorzieningen in Vlietland zijn op actieve recreatievormen afgestemd. Zo vindt u er o.a. een haven aan de Vliet, een haven aan een binnenmeer, een zeilschool, een roeivereniging, een kanocentrum, een locatie voor de verhuur van waterfietsen, kano’s, zeil-, motor- en roeiboten, een adventureterein, een camping, een watersportvereniging, een surfvereniging, een stalling voor kano’s en surfplanken, een restaurant en meerdere horecapaviljoens. Verder zijn er vele stranden waaronder één voor naturistische recreatie. Ook zijn er volop mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en ruiters. In Vlietland staat variatie voorop!
Reeuwijkse plassen
De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de 'Grote Ontginning' nog valt te herkennen. De totale oppervlakte is circa 735 hectare.
Tegenwoordig worden de veenplassen gebruikt voor recreatie. De plassen Sloene, Broekvelden/Vettenbroek, Klein Elfhoeven en Ravensberg zijn verboden voor motorvaartuigen. Op de overige plassen zijn motorvaartuigen toegestaan, met een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. Op 's-Gravenbroek en Elfhoeven worden zeilwedstrijden gehouden, onder andere de jaarlijkse Goudse Zeilweek. De plas Broekvelden/Vettenbroek is ingericht voor windsurfers.
Het gebied wordt beheerd door het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse plassen en omgeving. Behalve voor watersport wordt een aantal plassen ook gebruikt voor de jacht op watervogels, op veel eilandjes en oevers zijn schuilhutjes van jagers te vinden.