Natuur & omgeving Zeeland en Noord-Brabant

Varen in Zeeland en Noord-Brabant

Natuur & omgeving Zeeland en Noord-Brabant

Eén met de natuur

Vlietlanden

De Vlietlanden, ook wel het “kleine groene hart” genoemd, is een uniek natuurgebied.

Het bestaat uit hooi- en rietland en is het hele jaar door een pleisterplaats voor vele soorten vogels. Ook groeien en bloeien er een aantal zeldzame planten, zoals de breedbladige orchis en de echte koekoeksbloem. Een bijzondere manier om het gebied te verkennen is met de Vlaardingse
Fluisterboot. Je geniet zo optimaal van dit prachtige stukje Nederland. Aan boord vertelt de meevarende gids over het gebied.

Watersportweg 11
Vlaardingen
010-24 92 255

Lees meer

Tiengemeten

Tiengemeten is het laatste echte eiland van Zuid-West Nederland.

In 2006 zijn de laatste boeren vertrokken en is de landbouwgrond omgevormd tot natuur. Het groeit uit tot een natuurgebied wat je verder
nauwelijks tegenkomt in Nederland. Echte wilde natuur, met stromende geulen en kreken. Het is er prachtig en je vindt er rust. Loop eens mee met een gids van Natuurmonumenten om alle ins en outs van het eiland te leren kennen.

Lees meer

Nationaal Landschap Hoeksche Waard

Op zoek naar rust? Ga dan zeker eens kijken in het Nationaal Landschap de Hoeksche Waard.

Dit is een bijzonder polderlandschap in het Hollands Diep met ongekende vergezichten, kronkelende kreken, slingerende dijken, karakteristieke dorpen, monumentale panden en jachthavens. Al deze facetten maken dit gebied bij uitstek geschikt voor een ontspannen dagje uit.

Lees meer

Hellegatsplaten

De Hellegatsplaten danken hun onheilspellende naam aan de tijd voor de bouw van de Philipsdam.

De sterke stroom maakte diepe geulen en deze waren zeer verraderlijk voor passerende schippers. Nu zijn de Hellegatsplaten een paradijs voor vogels, vrijgrazende hekrunderen en wilde paarden. Vanwege de grote variatie van bijzondere planten en dieren is het een beschermd natuurgebied.

Lees meer

De Biesbosch

Voor een groot deel bestaat Nationaal Park De Biesbosch, een beschermd natuurgebied, uit water.

De Biesbosch, onderverdeeld in de Brabantse Biesbosch en Hollandse Biesbosch, ligt tussen de rivieren Boven-Merwede en Amer en het Nieuwe
Merwedekanaal.

Het is een afwisselend én spannend gebied voor de vaarliefhebber. Met de boot een doolhof aan kreken verkennen? Ondiepten, getijdenverschillen en grote afstanden. Een goede waterkaart is écht onmisbaar. Ga op avontuur in dit unieke, uitgestrekte zoetwatergetijdengebied.

Rondvaren met een ervaren schipper én kiezen voor gemak? Een vaarexcursie biedt uitkomst. Een deskundige gids vertelt over de geschiedenis en de natuur van de Biesbosch.
Vergeet ook het bezoekersentrum niet te bezoeken. De boeiende tentoonstellingen en videopresentaties geven een goed beeld van het Nationaal Park.

Wandelen over ruige paden, kamperen op een eiland, kanoën door een mysterieuze wereld of een actief outdoorprogramma? Recreatieve mogelijkheden in overvloed.

Lees meer

Zeepeduinen

De Zeepeduinen is een zeer gevarieerd natuurgebied.

Duingrasland, zandduinen en duin beplant met naaldbomen, je komt het allemaal tegen. In het gebied lopen ook shetlandpony’s te grazen. De Zeepeduinen is toegankelijk voor wandelaars. De naastgelegen Meeuwenduinen is volledig afgesloten, hier mag de natuur zijn gang gaan. Wel worden er via Staatsbosbeheer excursies georganiseerd.

Lees meer

Rammegors

Het voormalig slibdepot Rammegors tussen Tholen en St. Philipsland is uitgegroeid tot een rijk flora- en faunareservaat.

Je kunt er grazende paarden, runderen, weidevogels, moerasvogels, eenden, bosvogels en in de winter honderden wilde ganzen spotten. Wie echt
geduld heeft maakt kans op verrassende ontmoetingen; reeën, vossen, ransuilen… De natuur heeft hier vrij spel.

Lees meer

Natuurgebied de Pluimpot

Tholen was vroeger een reeks van losse eilandjes met daartussen kleine én grote geulen.

De Pluimpot was een van de grootste geulen. In 1957 werd de Pluimpot volledig afgesloten tot een afgedamde zeearm. Nu is het een hoogwatervluchtplaats én een belangrijkbroedgebied voor kustvogels zoals scholeksters, visdiefjes en kluten. Ook de zoutplanten en orchideeën
groeien op de dijken en aan de oever. Via de paden op de dijken is dit natuurgebied prima te bezichtigen. Een échte vogelkenner? Vergeet dan je verrekijker niet!

Lees meer

De Braakman

Tussen Hoek en Biervliet vind je natuur- en recreatiegebied de Braakman.

Dit gebied is met 500 hectare bos, kreken en grasland één van de grootste natuurgebieden van Zeeuws-Vlaanderen. In het riet kun je bijzondere vogelsoorten spotten zoals de Kiekendief en het Baarmannetje. De natuur beleven doe je hier!

Lees meer

De Haringvreter

Haringvreters. Zo werden de zeehonden vroeger door de vissers genoemd.


Zeehonden lagen te rusten op wat toen nog een zandplaat in de zee was. Nu is ‘De Haringvreter’ een plaats waar veel vogels overwinteren. De  middelste zaagbek, het nonnetje, de brilduiker, de smient en de meerkoet. Maak een vaartocht mét een excursie naar het eiland ‘de Haringvreter’ én vergeet de verrekijker niet!

Vertrouwde HISWA bootverhuurders

Boot huren zonder vaarbewijs, geen reserveringskosten én alle boten goed verzekerd!